Първото в света безпилотно такси се появи по улиците на Сингапур. То е създадено от компанията nuTonomy, която се занимава с разработката на системи за автономно управление. Към момента новата услуга работи в тестови режим на площ от 6,5 квадранти километра в един от кварталите на града-държава, пише actualno.com
Там се движат 6 електромобила Mitsubishi i-MiEV и Renault Zoe, като се очаква до края на годината техният брой да нарасне до 12. Засега превозването на пътници се извършва напълно безплатно, но е само в рамките на квартала, в който са разположени редица бизнес-сгради и държавни учреждения. Повикването на таксито се извършва чрез специално мобилно приложение, като заедно с клиента в автомобила винаги се намира и представител на компанията nuTonomy.

Неговата задача е да следи за работата на безпилотните системи, а при нужда поема управлението на машината. Очаква се новият вид таксита да се появят масово по улиците на Сингапур в началото на 2018 г. В тяхното създаване участват градските власти, които са финансирали проекта на nuTonomy с 16 млн. щатски долара. Компанията, която има клонове в Лондон и Мичиган, е получила помощ и от британския автомобилен производител Jaguar Land Rover.