Трябва да продължа делото на баща си – той отдаде живота си на зрителите и журналистиката. Смятам, че името му може да продължи да живее само ако се направи фондация и журналистически награди на негово име. Наградите ще се дават на млади журналисти, а фондацията ще подпомага кадърни деца да учат в чужбина например. Това заяви в ефира на БНТ Десислава, дъщеря на Димитър Цонев.
Десислава призова хората да спестят парите, които биха дали за цветя, за да ги инвестират във фондацията. "Много моля всички, които ще присъстват на поклонението му утре в 15,30 ч., да не купуват цветя, нека го изпратим с бурни аплодисменти. Парите, които хората ще дадат за цветя, нека преведат в дарителската сметка за фондацията на баща ми", призова тя, като допълни, че на 30 август, когато е трябвало да бъде рожденият ден на Цонев, ще има конференция в столичен хотел, за да се обясни идеята за фондацията.

"Когато приключи поклонението, всички пред църквата нека го изпратим с едно ръкопляскане, което ще бъде заснето с дрон отгоре и ще бъде използвано за финал на филма, който заснемам за баща ми", заяви Десислава.

"Толкова много хора са обичали баща ми, което показва, че делото му няма да остане незабравено. Абсолютно всички медии отразиха смъртта му. Толкова много хора го уважаваха.Огромен брой непознати ми писаха съболезнования и добри думи за него", категорична бе тя.

В студиото бе и режисьорът Димитър Шарков, който разказа как помни Цонев: "Митко бе уникален като водещ, защото всичко можеше и всичко искаше да направи. Той бе прословут с желанието си да пее и да танцува. Нямаше задача, която да не приемаше. Какво ли не сме го карали да прави – да кара ски, да играе футбол... Нямаше никаква суетност. В същото време провеждаше и много сериозни разговори. Той бе прословут с добротата и контактността си. Като че ли владееше времето – например има 2-3 минути до края на предаването, а има още 10 неизказани въпроса и му говорим в слушалката, че трябва да приключва, но той продължава да бъде изключително спокоен, владеейки времето".

 Дарителска сметка за фондация за Димитър Цонев:
 Fibank BG92FINV91501316812367
 BIC: FINVBGSF