Във френското правителство настъпват напрежения заради спорната забрана на буркините в някои крайбрежни градове на Франция, предаде ДПА. Днес висшият административен съд на страната - Държавният съвет, ще разглежда законността на забраната и ще съобщи решението си следобед.
Нажат Вало-Белкасем, която е министър на образованието, заяви, че забраната на ислямския тип плажно облекло, което покрива тялото от косата до глезените, създава възможности за расова дискриминация.

"Това отваря пътя към расистки лозунги и повдига въпроса за личните свободи", каза тя за радио "Европа 1". Нейната колежка в здравеопазването Марисол Турен изрази опасение, че забраната може да доведе до "заклеймяване, което да постави в опасност единството на страната".

Премиерът Манюел Валс обаче заяви, че "буркинито е политически знак за религиозна пропаганда, който символизира поробването на жената". Френският президент Франсоа Оланд се ограничи с мъглявия намек, че съжителството води със себе си изискването "всеки да спазва правилата и да няма нито провокация, нито заклеймяване".

В сряда бившият десен президент и кандидат за нов мандат Никола Саркози нарече буркините "провокация". Франция е първата европейска страна, забранила цялостното мюсюлманско було, бурка или никаб, на обществени места през 2010 г. Забулването е забранено в училищата от 2004 г.