В Персийския залив между кораби на ВМС на САЩ и катер на Корпуса на стражите на Ислямската революция стана инцидент. По информация на Си Ен Ен, който се позовава на свои източници от Пентагона, американските военни са открили предупредителен огън, защото иранският катер твърде близко се е приближил до двата американски кораба и съпровождащия ги кувейтски.  
По данни на журналисти, катерът на Корпуса на стражите на Ислямската революция се е намирал на около 180 метра от най-близкия кораб. Отбелязва се, че в хода на радиоконтакта от иранските моряци е било поискано да напуснат зоната, но те отговорили с отказ. След това патрулният кораб на ВМС на САЩ произвел три предупредителни изстрела във водата.
 
По информация на РИА Новости, говорителят на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо е разкритикувала иранските военни, наричайки действията им непрофесионални и опасни. Представителят на Пентагона Питър Кук също смята, че инцидентът е свидетелство за непрофесионализма на екипажа на иранския кораб, съобщава ТАСС.
 
В четвъртък, 25 август, се появи и друга информация за инцидент между американски кораб и четири ирански катера. Те на висока скорост са прихванали миноносеца на САЩ USS Nitze в околностите на Ормузкия пролив.