НАТО ще отговори светкавично на мащабните военни маневри на Русия по западния й фланг. Още докато тече проверката на бойната готовност на руската армия, която започна по разпореждане на Владимир Путин, Алиансът ще стартира мащабно военно учение в Чехия. То ще започне на 30 август и ще продължи чак до 20 септември. Това става ясно от изявление на главнокомандващия на чешките ВВС бригаден генерал Яромир Шебеста.

Тренировките ще бъдат предимно на ВВС и в тях ще се включат 17 държави от НАТО, както и партньори на Алианса. Очаква се за учението в Чехия да пристигнат и около 1500 чуждестранни военни, предаде "РИА Новости". Засега не е ясно дали сред участниците няма да има и български военни, самолети или хеликоптери.

По време на мащабните маневри се планира да се отработва координацията между отделните сили на ВВС, както и взаимодействието на бойните самолети и вертолети с наземните сили по отношение на защита от потенциален противник. Част от бойните машини ще бъдат дислоцирани по летища в Чехия, а други ще излитат от бази във Великобритания, Германия и Унгария, обяснява полковник Зденек Бауер, който ще ръководи учението. Учението ще се осъществява както в светлата, така и в тъмната част на денонощието, като полети са планирани от 9:00 до 23:00 ч., става ясно още от думите му. В небето над Чехия ще летят общо 34 самолета и вертолета, като 10 от тях са на чешките ВВС, а останалите – на други държави от НАТО.