Японският автомобилен гигант Honda е подал патентна заявка за скоростна кутия от нов тип. Документът описва 11-степенна роботизирана трансмисия с три съединителя. Очаква се подобна система да позволи още по-бързо и плавно превключване на скоростите, без загуба на динамика.

Освен това новата скоростна кутия дава възможност за повишаване на горивната ефективност, съобщи DigitalTrends.com, цитирани от technews.bg. Засега обаче няма информация за плановете на Honda да внедри подлежащата на патентоване трансмисия. Предполага се, че 11-степенната скоростна кутия с три съединителя може да се адаптира както за компактни модели от рода на Fit, така и за големи автомобили като Pilot.

Honda не е първата компания, която разработва 11-степенна трансмисия. Миналата година на сайта на патентното ведомство на САЩ (USPTO) се появи патентна заявка на Ford за „многостепенна трансмисия” с 11 предавки. Както Honda, така и Ford засега не са разкрили планове за внедряване на подобни скоростни кутии в своите автомобили. Несъмнено обаче компаниите имат такива планове, след като патентоват разработките си, и на пазара скоро може да се появят модели с 11-степенни трансмисии.