26-годишният Марко Сантарели е син на шефа на полицията на Фрозиноне, град в Лацио, но открай време е пристрастен към добрата кухня. Именно това е и изборът му за бъдещето – мечтае да стане шеф-готвач, пише "24 часа". Всяка година прекарва ваканциите си в къщата на дядо си и баба си в Аматриче - града на спагетите със сос ал'аматричана. И този август отива там с трима приятели в очакване на празника на спагетите. Земетресението го заварва в дядовата къща.
Веднага след новината за трусовете бащата на Марко - полицейският шеф, отива в Аматриче, за да помага в спасителните дейности. Вместо това се налага да изрови със собствените си ръце сина си, вече мъртъв, от разрушената фамилна къща. Тримата му приятели остават живи.

Съдбата се оказа жестока и към 60-годишната експертка по земетресения Тициана Ло Прести. Тя е на висок пост в Националната служба за земетресения в Рим. Посветилата живота си на гражданската защита и на превенцията от земетръси Тициана отива в родната си къща в Аматриче, за да помага на болната си майка. Тя обаче е в болницата, която също рухва при земетресението.

Въпреки многото жертви сред болните възрастната жена оцелява. Но дъщеря ѝ, спасителката от земетресения, загива, затисната от рухналата къща.

Една от най-големите гробници в Аматриче се оказа единственото място за ваканции в селото – хотел “Рома”. Открай време той е притегателният център за римските кулинари, идващи в Аматриче и заради известния му ресторант, предлагащ най-добрата паста. В момента на земетръса хотелът е пълен заради предстоящия празник на Аматриче. Когато трагедията настъпва, мнозина от съседните къщи успяват да избягат навън. Но 70-те гости на хотела са затрупани под рухналите етажи.

В Аматриче намери смъртта си и зам.-шефът на пътната полиция от Априлия, област Лацио, Ецио Тули заедно с двамата си синове, на 12 и 14 г. Жена му, също полицайка, пък оживява. Семейството полицаи отива във фамилната къща на съпругата Джована, за да изкара ваканцията си. Тя спи в стая със сестра си, а мъжът ѝ - с децата в друга стая. Джована оцелява, съпругът и двете ѝ деца са извадени безжизнени, а тялото на сестра ѝ все още не е намерено. По ирония на съдбата именно братът близнак на полицая Ецио е в спасителния екип, който изравя труповете на близките си.

Марко е от Аматриче, по професия е боклукчия и оцелява по чудо. Като мнозина от този занаят и той работи от рано сутрин. Във фаталната нощ се буди по-рано от обичайното, за да отиде на работа. Минута след като излиза от къщата си, започва земетресението и тя рухва.

8-годишно момиченце пък бе извадено живо изпод развалините в Аматриче, след като прекара под тях 17 часа. Две жени минали по улицата и чули викове. Спасителите веднага се притекли на помощ и извадили малката Джулия под ръкоплясканията на насъбралите се хора.