Турската армия започна операция против „Ислямска държава“ в северна Сирия. Според експертите главната цел на Истанбул е да предотврати доминирането на кюрдите на сирийско-турската граница, а по отношение на този проблем Русия заема неутрална позиция, за да избегне сблъсък на интереси.

На 24 август представители на турските Въоръжени сили обявиха началото на военната операция „Щитът на Ефрат“ против бойците от „Ислямска държава“ (забранена в Русия) на сирийско-турската граница, в района на град Джараблус. Операцията се осъществява съвместно между Турция и силите на сирийската опозиция, с поддръжката на западната коалиция. Съобщава се, че по бойците стрелят турската артилерия и авиация, на територията на Сирия са прехвърлени части на турските специални части и бронетанкови формирования.

Турският канал NTV съобщи, че властта в Турция е информирала Русия за началото на операцията си в Сирия. Министерството на външните работи на Сирия осъди турската операция, като я нарече нарушаване на суверинитета на републиката.

Операцията е насочена против кюрдите

До началото на турската операция Джараблус се намираше под контрола на „Ислямска държава“, а турският президент Реджеп Таийп Ердоган подчерта, че операцията се провежда и против кюрдските формирования, действащи на границата на Сирия и Турция (Анкара ги смята за терористи).

Леонид Исаев, старши преподавател в катедрата на департамента по политология във Висшата школа по икономика смята, че главната цел на операцията е именно борба с кюрдите. Експертът припомня, че в резултат на последните успехи на кюрдските сили в района против „Ислямска държава“, се появи възможност за обединение на кюрдските кантони на границата между Турция и Сирия в единна територия, което е неприемливо за Ердоган.

„За Турция това е много сериозна заплаха, затова започна операцията в пограничния район – с цел предотвратяване на обединението на кюрдските кантони“, казва Исаев. Той смята още, че за Ердоган е жизнено важно да не се създаде анклав между кюрдските терористи, който би могъл да контролира отношенията между Турция и обединените туркомани.

Русия няма да се меси

На фона на затоплянето на руско-турските отношения, Москва, според Исаев, ще се въздържи от критика по адрес на Анкара и ще направи всичко, за да избегне влошаване на отношенията. „Русия и Турция биха искали на всяка цена да избегнат инциденти, подобни на този, който стана през ноември 2015 г.“, е уверен Исаев. Тогава руски Су-24 беше унищожен от турските ВВС в района на турско-сирийската граница.

Експертът допуска, че северна Сирия не е територия, на която Русия има значително влияние или интереси. „Ние умишлено се дистанцирахме от случващото се на турско-сирийската граница, за да не провокираме каквито и да било конфликти“, пояснява Исаев. Според експерта Русия съсредоточава усилията си в други райони на Сирия, най-вече около Алепо и се дистанцира от случващото се на север.

Позицията на Русия, според Исаев, може да предизвика критики от страна на кюрдските формирования, които Москва поддържа дипломатически. „Кюрдите възприемат нашето поведение, меко казано, като некоректно – казва Исаев. – Но ние не поддържаме Турция против кюрдите, ние изхождаме от позицията на неутралитета“.

Източник: Руски дневник