Кладнишкият манастир се е превърнал в бунище. Дворът е обрасъл, а в помещенията е безпорядък от мебели и съдове, като част от стаите са и с разрушени тавани, пише dariknews.bg. Повече от половин година никой не се грижи за Светата обител, алармираха жители на село Кладница.
Хората събират подписка под сигнал за състоянието и лошото стопанисване на манастира, която ще се изпратят до Светия синод за вземане на мерки.

Днес на място в манастира ще се съберат загрижени за състоянието му хора. Срещата е насрочена за 9,30 часа.

Призивът, отправен чрез Фейсбук, където са публикувани актуални снимки и видео, е колкото се може повече хора да отидат до манастира и да покажат желание за промяна на стопанисването му.

„Хора, нека не позволяваме разрушаването на духовния дом, построен през 13-ти век", гласи призивът.

„Манастирът „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в полите на Витоша над село Кладница е построен с много труд и вяра от нашите предци и е оцелявал в много по-трудни времена. Срам за всички нас е, че днес е потънал в бурени, боклуци и мизерия", допълват организаторите на сбирката.

Преди близо година бе спрян и токът в светата обител. Проблемът бе заради ежемесечните непосилни за плащане сметки, като натрупаният дълг бе от 1800 лева. Тогава, след отправени призиви за помощ и направени дарения, дългът бе погасен.

Йеромонах Рафаил обяви по този повод притеснението си, че въпреки правените от ЧЕЗ проверки на електроуредите, не е ясно защо всеки месец манастирът е натоварен да плаща по около 600 лева, което не отговаря на консумацията. Приходите на манастира в същото време са малки, защото отецът отслужва кръщенета, панахиди и венчавки без пари и разчита на дарения. Наред с помощта за сметките за ток, от манастира обявиха тогава, че се нуждаят от средства за възстановяване на щетите от пернишкото земетресение от 2012 година, които още не са били заличени.

Манастирът над пернишкото село Кладница "Св. Никола", бе сред сериозно пострадалите сгради при земетресението в Перник през май 2012-а. След публикации в медиите за нанесените поражения на манастирските постройки, в дарителската сметка бяха постъпили 5 хил. лв. за укрепване на сградите, за ВиК-инсталацията, а отделно от това - мъж дари средства за възстановяването на храмовата порта.

Йеромонахът е получил и покана от Министерството на културата да кандидатства с проект за реставрация на иконите.

Кладнишкият манастир "Свети Николай Мирликийски - Чудотворец" е основан през 13 век, а по време на османската власт е разрушен. Възобновен е през 19 век (1841 г.) от дядо Спас от село Мърчаево и понастоящем е постоянно действащ . Манастирската обител представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради.