Украинските власти подготвят мащабни бойни действия в Донбас, съобщил пред журналисти лидерът на ДНР Александър Захарченко, цитиран от РИА Новости. Те вече били готови да посрещнат агресията. Същата ситуация е в ЛНР.
Неотдавна БЛИЦинформира как на няколко пъти украинската армия е подготвяла нахлуване в Донбас, но командването на руската армия ден по-рано вдигало по тревога за учения дивизии по западната си граница.

Днес руското МО обяви поредната внезапна проверка на бойната готовност степен „Пълна” на въоръжените сили, които ще обхванат Южния, Западния и Централния военен окръг, а така също Северния флот и главните командвания на ВКС и ВДВ (въздушнодесантни войски). То ще продължи до 31 август. Съобщението бе направено лично от военния министър Сергей Шойгу.

Шойгу отбелязал, че проверката ще позволи да се оцени способността на Западния и на Централния военен окръг да нарастват силите на югозападното стратегическо направление.

Отбелязва се, че днешното учение ще стане „важен сигнал за потенциалните военнополитически опоненти на Русия”.

На лице са всички основания са допуска пряка връзка между това най-голямо учение от година и половина и ситуацията в Донбас.

От НАТО заявиха, че тези внезапни проверки са обезпокоителни.

Превод: БЛИЦ