Наднорменото тегло е огромен проблем за мнозина. Отслабването пък е епична битка с неравностоен противник – нашето тяло и неговото разбиране за случване на нещата. От друга страна психиката и социалната обстановка никак не ни помагат в борбата с излишните килограми, пише az-jenata.bg
Така кръгът става все по-затворен и все по-тесен. Как да си помогнете? С диети с кратки срокове? С изтощителни тренировки до припадък? Надали това ще помогне. Дори да помогне, ефектът ще е временен, а килограмите ще ви връхлетят с нова сила веднага щом прекратите това изтезание на тялото.

Какво можете да промените в ежедневието си, за да отслабнете?


Променете фокуса на мирогледа си

Опитайте се да се настроите, че не е най-важно това да отслабнете, а да сте здрави. Когато си поставяме непостижими цели настройката на тялото ни е съвсем различна.

Какъвто и хранителен режим да си наложите, много по-трудно ще го спазвате, ако е само и единствено в името на отслабването. Ако решите да спортувате никога няма да сте достатъчно мотивирани, само ако е заради излишните килограми. Но ако го правите за собственото си здраве, нещата ще стоят по съвсем различен начин.

Научете се да разчитате сигналите на тялото си, а не да правите онова, което се смята за правилно от другите

Само когато започнете да се вслушвате в тялото си ще имате голям успех. Тялото ви е индивидуално и затова има нужда от индивидуален подход. Имайте търпение и изпробвайте възможно най-много варианти за здравословно хранене. Само така ще можете да забележите на кой вариант тялото ви откликва най-добре.

Когато тялото ви се чувства така, сякаш го изтезавате, ефект няма да има. Но когато то реагира добре на подобаващите за него практики, резултатите вероятно ще дойдат бавно, но сигурно.

Намерете форма на физическа активност, която да ви пасва най-точно

Не се впускайте да изтощавате организма си с тренировки и упражнения, които не са ви по вкуса и в стила. Недейте да тичате като ненормални, само защото някой друг го прави. Недейте да прекарвате часове във фитнеса, само защото е модерно.

Вместо това изберете спорт, който ви допада. Това могат да бъдат дори танците. А защо не и разходките. Карането на колело, аеробиката, отборните спортове, бойните изкуства – всичко това би могло да се превърне в новата ви страст, която може да ви накара да отслабнете, а и да се чувствате добре.

Научете се да управлявате чувствата си

Много често ядем емоционално без да го осъзнаваме. Ето защо е важно да проведем някои разговори насаме със себе би. Трябва да сме наясно какво точно ни кара да злоупотребяваме с храната, за да го изкореним. Най-важният метод за безконтролното хранене и емоционалното хранене е самоосъзнаването.