Лъсна поредната нагла схема, чрез която избягалият бивш банкер Цветан Василев се опитва да докопа активите на срутилата се пирамида КТБ. След фиаското с Пиер Луврие, на когото Василев уж продаде за 1 евро БТК, Дунарит, Авионамс, ГАРБ, НУРТС и ТВ7, се появи нов „собственик“ на Виваком - руснакът Дмитрий Косарев, претендиращ за 76 % от компанията. Междувременно, от публикуван в пресата скандален „договор“, стана ясно, че двамата са се разбрали да си поделят най-атрактивните предприятия закупени с пари на КТБ, в съотношение 20% за Косарев и 80% за Василев.
През април тази година Косарев заяви, че негова дъщерна компания била завела дело пред Международния арбитраж в Париж, тъй като руската банка ВТБ задържала незаконно 33% от акциите в БТК.

Според източник на БЛИЦ, истината обаче е съвсем различна и разкрива поредния опит на Василев да отхапе парче от масата на несъстоятелността на КТБ.
Оказва се, че искът в Париж е пуснат не от компания на Косарев, а от името на ТЦ-ИМЕ – едно от основните дружества бушони на Василев, останало след рухването на банката под контрола на изпълнителния директор Теодора Танева. Въпреки множеството опити на Василев да я смени с лоялната към него Людмила Петрова, до момента Танева е една от малкото бивши служители на Василев, която не позволява разпиляване на имуществото на банката.

Скандалното в случая е, че искът на практика не е заведен от ТЦ-ИМЕ, а от двама от членовете на съвета директорите на дружеството – верните на Василев адвокат Мартин Апостолов и Людмила Петрова, макар че по закон ТЦ-ИМЕ се представлява единствено от Теодора Танева.
Още по-фрапиращо е обстоятелството, че по това дело вече са платени от Апостолов и Петрова стотици хиляди левове арбитражни такси от името на ТЦ-ИМЕ, без разбира се самото дружество да се е съгласявало с подобни плащания. И това е обяснимо, защото видно от разсекретения доклад на Аликс Партнърс, ТЦ-ИМЕ е прехвърлило още през м. септември 2015г. правата върху тези акции, в полза на КТБ. Което е единственото правилно решение, с оглед на факта, че всички средства за закупуването на дяловете в БТК не са лични на Василев, а са пари на вложителите в банката.   

Може би ще е интересно Апостолов и Петрова да обяснят от къде имат парите, за да водят делото в Париж, защо ощетяват дружеството и защо се афишират като негови представители, без да имат подобни права.
Всъщност обяснения едва ли са необходими, тъй като е повече от очевидно, че средствата са предоставени директно от Цветан Василев, който прави пореден опит да сложи ръка на част от БТК.

Запознати твърдят, че след като Гриша Ганчев е врътнал кранчето на „Петрол“, в последната година нужните на Василев пари в брой, с които посреща многобройните си харчове, идват от русенското дружество „Дунарит“, като хората му редовно пресушават сметките на оръжейното предприятие в Румъния.
Че Василев е организатор на опита за отмъкването на 33% от БТК през делото в Париж, говори и фактът, че придворният му журналист Мирослав Иванов – чест негов гост в банката преди затварянето й, „следи“ всичко случващо се с активите на КТБ, в опит да отклони общественото внимание от ментора си и поредната му пионка Косарев.