Европейската комисия няма намерение да се меси в дебата за забраната на мюсюлманските плажни костюми буркини и смята това за национален въпрос, заяви пред медии в Брюксел говорителят на институцията Александър Винтерщайн, цитиран от ТАСС. Европейската комисия не е компетентна да приема закони по тази тема, подчерта Винтерщайн.

Всяка страна от ЕС трябва да вземе собствено решение, което може да бъде оспорено пред националните съдилища или пред Европейския съд по правата на човека, добави той.

На 19 август беше съобщено, че кметството на Ница е издало разпореждане, забраняващо жени с буркини да използват плажовете.

По-рано френският политик Кристиан Естрози, дългогодишен кмет на Ница, а понастоящем първи заместник-кмет, изпрати писмо до френския премиер Манюел Валс с искане за въвеждане на подобна забрана. Според Естрози банските буркини "не съответстват на нормите и идеалите на френското общество".

Естрози подкрепи и кметовете на 10 френски града, в които вече са въведени подобни забрани. Сред тях са големи туристически центрове като Кан и Сен-Жан-Кап-Фера.