Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 36-годишния Петър Стoянов за извършен от него грабеж при условията на опасен рецидив във вилата на възрастна жена в местността Евксиноград - престъпление по член 199, ал. 1, т. 4, във връзка с член 198, ал. 1 от НК.
На 27 ноември м.г. около 22 часа Петър обикалял по улиците в района, където се намирала и вилата на ограбената жена. Тя спяла на първия етаж, когато 36-годишният мъж счупил стъклото на вратата и успял да отключи с ключа, който се намирал от вътрешната страна на бравата.

За да не оставя следи, престъпникът действал с ръкавици. След като проникнал в къщата, започнал да търси ценни предмети. Собственичката се събудила от шума в дома. С няколко удара грабителят съборил жената на земята и я заплашил с убийство, ако не мълчи. Взел кухненски нож и заповядал да предаде парите си, при което жертвата показала наличните си 19 лева в дребни банкноти.

Неудовлетворен от плячката, Петър преровил дамската й чанта, от която взел 5 златни зъбни коронки с тегло около 12 грама и торбичка със сребърни накити и продължил да рови по чекмеджета, гардероби и скринове.

Открил още 5 сребърни сечени монети с изображения на князе, златна монета и други ценни предмети от злато и сребро, златни накити, лаптоп и мобилния телефон на жената. Докато претърсвал щателно навсякъде, грабителят наредил на пребитата жертва да не го гледа, но тя успяла да запомни лицето му.

След като прибрал всичко по-ценно във вилата, престъпникът заключил жената и изчезнал в тъмната нощ, а тя подала сигнал на тел. 112 и описала нападателя си. Част от ограбените вещи били открити при претърсване в дома на Петър. Според съдебно-оценителната експертиза, стойността им била около 1536 лева.

Съдебно-медицинската експертиза по делото установила пукнати носни кости, счупен зъб, кръвонасядания по лицето и други контузии, получени от ударите по лицето на жертвата. По време на разследването грабителят се възползвал от правото си да не дава обяснения.

От справка на съдимостта му става ясно, че той има 8 влезли в сила присъди за кражби и грабежи в периода от 1998 до 2015 година.

Предстои делото срещу 36-годишния рецидиист да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до половината от имуществото му.

В момента Петър се намира в затвора.