Лични лекари прибират такса за бележките, изисквани от социалните служби за отпускане на детски надбавки. Сигнал за това вчера подаде Златка Цвеева от Пещера, а след като публикува текста и в социалните мрежи, под него заваляха коментари на други родители, от които са искани пари. Тарифата, според различните коментари, е по 2 или 3 лева на бланка, удостоверяваща, че детето е преминало през всички профилактични прегледи и имунизации. Очевидно е, че нарушението не е само при един доктор, предаде Марица.
Златка разказа, че изпратила двете си деца сами в кабинета, тъй като била на работа, а имало опасност да изпусне срока за подаване на молбата. Малките обрали всичките си джобни, за да платят поисканите 6 лева от лекаря. После се обадили и казали на майка си за случилото се.

И миналата година платихме, но тогава беше само сестрата и помислих, че това си е някакво нейно своеволие, разказва Цвеева. Тогава децата бяха дали по 2 лева на бележка, или общо 4 лева. Ако имах време да ги придружа, едва ли щяха да посмеят да искат пари, убедена е майката.

Тя разказва, че звъннала в Здравната каса, откъдето  казали, че могат да реагират само при подадена писмена жалба. Същото казаха и на нас, като служителката любезно обясни, че към сигнала задължително трябва да има документ, доказващ плащането, тоест касова бележка. Публична тайна е обаче, че от лекар или стоматолог на кабинет единици са пациентите, получаващи фискални бонове, дори след поискване.

От тази година издаването на бланките за имунизации е регламентирано в новата Наредба 2, която в голяма степен припокрива Наредба 40. В сега действащия нормативен акт също подробно са описани дейностите и услугите, заплащани от НЗОК, сред които е и издаването на бележката за направени ваксинации и профилактични прегледи, така че не би трябвало тя да се плаща от родителите, обясни служителка на касата.

Същото потвърди и д-р Красимир Кулински, председател на Районната колегия на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той увери, че всеки от колегите му е длъжен да дава на пациентите си удостоверението за имунизации без такса, както и че за всяко плащане трябва да се издава касова бележка.

Председателят каза още, че организацията ще направи своя проверка по случая, ще посъветва превишилите правата си медици да си прочетат наредбите. Но призна, че за такова нарушение вътрешните правила на сдружението не предвиждат санкции.

Резонна е и забележката на потребителка в социалните мрежи, че само за нас в България няма компютри, че за толкова години държавата така и не си направи единна база данни, от която всяко държавно ведомство да черпи нужната информация. Вместо това хората пилеят време в чакане на опашки за хартиени бележки и се създават идеални условия за корупция.

Свързахме се и с личния лекар на Златка. Той нито потвърди, нито отрече дали прибира такси. Заяви, че не иска да се възползва от правото си на отговор и затвори телефона.