Прокурорът Хюсеин Каплан, арестуван за членство в организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, съобщи, че групировката е имала планове за свалянето на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган още през 2011 година, пише Daily Sabah, цитиран от "Фокус"
Каплан е бил прокурор в град Гьолчук в северозападна Турция, където е имало база на турския флот. През 2010 г. страната бива разтресена от случая „Бальоз“, по време на който няколко военни офицери са били задържани по обвинения, че са подготвяли преврат. Доказателствата по случая са били изфабрикувани от гюленистите, които са искали да отстранят невинни офицери, които са пречели на проникването на култа в редиците си. 

Каплан, който е участвал в разследването, заяви, че гюленистите са имали планове за свалянето на Ердоган още през 2011 г. През 2012 г. приближеният до Ердоган директор на турското разузнаване Хакан Фидан е бил изправен пред обвиненията на прокурори-гюленисти, които са имали план да го вкарат в затвора с изфабрикувани обвинения. 

Каплан призна при ареста си, че е бил член на групировката в последните 30 години, служейки като неин регионален лидер. „Никога не съм си прекъсвал връзките с тях и винаги съм си крил членството“, заяви той. Бившият прокурор разкри, че гюленистите, проникнали в правосъдната система, често са изготвяли фалшиви процеси, за да затворят критици на водача си.