Семейство инженери, Виргиния и Антон Петкови, който живеят в София на ул. ген. Стефан Тошев 66Б са тормозени от проблем вече две години. Те са буквално бесни на институциите, които отклоняват жалбите им. Това са Софийска община- район "Витоша" и Дирекция Национален Строителен Контрол (ДНСК), пише Петел бг.

А ето какъв е и техният проблем. 

„На жилищен балкон на 3 етаж, на същия адрес, който се намира над и под спални помещения е монтирана незаконно външната част на централна климатична инсталация - термопомпени агрегати "Midea"- 2 броя, топлообменник, циркулационна помпа и др. Тази инсталация целогодишно, 24 часа в денонощието захранва с топлоносител /вода + гликол/ стайни конвектори - 10 броя, отоплителни тела в мокрите помещения - 3 броя, подови тръбни серпентини - 2 броя, голям водоводен бойлер - 1брой -300литра“, разказват Петкови.

От 2014-а гражданите се опитват да обяснят на институциите, че въпросните климатична инсталация не трябва да е на балкона. Основната причина е, че строителната конструкция на жилищната сграда е компрометирана.Пукнатини се са появили над „ машинната площадка“, както я наричат Петкови, но не само. „Стената на спалнята на апартамента над балкона с термопомпите вече се е пропукала и пропада надолу. През образуваната цепнатина между прозореца и пропадналия зид се вижда вътре в спалнята“, констатирали те. Друга последица е, че при денонощната си работа агрегатите издават виещи и пулсиращи кънтящи шумове, пречещи на нормалния сън.

„Писмата, които получаваме в отговор на нашите основателни оплаквания изцяло се стремят да ни отсвирят като приключен казус, основавайки се на многократно тиражираната лъжа от район „Витоша” в едно с ДНСК, както и по нататък ДНСК, МРРБ, Столична община и други, че на балкона са монтирани битови климатизатори.

Последното е, че от санитерен контрол в София ни известиха по телефона на 12 август 2016, че не замервали спектрален анализ на шум от термопомпени агрегати в сграда, тоест за тази служба, шумът с ниска честота, който влияе най-лошо на човека, е нещо нормално", пишат ни Инж. Антон Петков и инж. Виргиния Петкова.

Те дават и пример за това как се подхожда към подобни инсталации във Франция:



Недоволните граждани на София ни изпратиха и специално видео с презентация на проблема и тяхната гледна точка за работата (или бездействието) на споменатите органи и на местната и държавната власт.  

СО -"Витоша" - ДНСК- НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И НЕЗАКОННОСТ...2 в 1... from eng. Anton Petkov on Vimeo.

Проблемът с шумните, неправилно монтирани и създаващи куп странични проблеми съществува във всеки по-голям български град. В последните години подобни случаи на недоволстващи съседи, които търсят съдействие от медиите има и в Бургас, и в Пловдив, и във Варна. При всички подобни ситуации, гражданите критикуват властите, че умаловажават проблема и не действат адекватно за решаването му.