Повреда на контактната мрежа в района от Пловдив до Септември блокира общо 8 влака по различни направления между Пловдив и София. Стотици хора се оказат в капан, след като около 8:00 часа внезапно треновете спират по гарите, на които се намират и не продължават по разписанието си, съобщава Марица.бг.
Сутрешният експрес от София за Пловдив и Бургас е бил блокиран за почти два часа между Костенец и Белово. Бързият влак от София до Пловдив престоява над 1 час на гарите в Септември и Пазарджик, без на пътниците да е дадена информация какво го забавя.

Други 4 пътнически влака от Пловдив за Пещера, от Пловдив за София и от Пловдив за Димитровград са престояли с над 70 минути на гарата в Пловдив заради повредата. Още един влак от Пещера за Пловдив стоя над час и на гарата в Стамболийски, където го заварила блокадата. Извънредно изпратен дизелов локомотив го откара към пловдивската гара около 10:15 ч. От гарата в Стамболийски бяха събрани пътниците от трите влака за Пловдив.

Пътниците от селата между Белово и Пазарджик бяха извозени с автобуси, заради активният ремонт. Пътниците от Стамболийски до Белово също бяха извозени с рейсове. Заради закъснението на влаковете от София се наложи две композиции от Пловдив за Димитровград и Стара Загора да чакат на гарата, за да вожгат пътниците да се прекачат.

Вече втора седмица на гарите между Белово и Пловдив цари хаос, след като някои влакове са заменени с автобуси заради включването на трасето към високоскоростната мрежа, и се налага прехвърляния на различни гари. Други влакове изобщо пък не се движат. Така на практика пътуването до Пловдив е истински кошмар, оплакват се редовно пътуващите. Днес сутринта няколко влака също бяха отменени, заради хроничния недостиг на локомотиви. От БДЖ обещават нормализиране на ситуацията до началото на учебната година.