Министерството на отбраната на Русия обяви поредната внезапна проверка. Мащабните ученията ще обхванат Южния, Западния и Централния военни окръзи, а също така Северния флот и главните командвания на ВКС и ВДВ, обяви тази сутрин министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.
"Днес в съответствие с решението на върховния главнокомандващ на въоръжените сили започна поредната внезапна проверка. Войските на Южния, част от силите и средствата на Западния и централния военни окръзи, Северния флот, главните командвания на Въздушно космическите сили и Въздушно десантните войски от 07.00 московско време са приведени в бойна готовност "Пълна", обяви Шойгу на съвещание с ръководния състав на ведомството.

Министърът на отбраната на Русия отбеляза, че проверката ще позволи да бъде оценена способността на Западния и Централния военен окръг да концентрират силите си на юго-западнато стратегическо направление. Действията на военнослужещите ще бъдат контролирани от две работни групи на Генералния щаб. 

Проверката ще продължи от 25 до 31 август. Министърът заръча чуждестранните военни аташета в Москва да бъдат информирани за хода на ученията. 

Паралелно с проверката в Южния военен окръг върви активна подготовка за стратегическото учение "Кавказ-2016", както и комплексни командно-щабни тренировки. к. "Органите на военното управление, съединенията и воинските части с бойно, специално, както и за материално-техническо осигуряване по време на 12 специални учения ще отработват въпроси за своевременното разгръщане на системата за всестранно осигуряване на войските", отбеляза Шойгу. 

Превод и редакция: БЛИЦ