Турция отново фокусира световното внимание и доста високопоставени държавни лица се озовават изненадващо пътуващи натам. След посещението на вицепрезидента Джо Байдън в сряда, българският премиер Борисов се готви за среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в петък преди срещата на европейските лидери в Берлин с Ангела Меркел. Очаква се на 31 август руският президент Владимир Путин да присъства на приятелски футболен мач между националните отбори на Турция и на Русия. Всичко това става на фона на военни действия на турски танкове около граничния сирийски град Джараблус.
Илиян Василев, български дипломат и посланик в Русия от 2000 до 2006 г, основател на BulariaAnalytica.org коментира пред БНР, че ставащото е нормално, тъй като районът е наситен със събития. Той очаква от утрешната среща да бъдат обсъдени решения, които могат да бъдат взети във формат ЕС – Турция, а не двустранно:

Очаквам г-н Борисов да „вземе температурата“ и да „пробира“ някои възможни решения, които след това да отнесе в Берлин и да обсъди заедно със своите колеги, тъй като, очевидно, двустранно решение на този проблем няма. Параметрите на бежанските потоци са много по-обхватни от въпроса за решението за преминаването им през българско-турската граница. Ако ние имаме двустранно решение, но Гърция няма, тези потоци отново ще продължат. Освен това има една голяма опасност от създаване на впечатление за уязвимост, която не може да бъде терапирана в рамките на европейските решения. Т.е. България няма интерес, нито пък има логика самостоятелно да решава каквито и да е проблеми, без да използва ресурсите на своето членство в ЕС

България няма ресурс да влияе на това, което се случва между Русия и Турция, но може да се възползва от едни или други тенденции, допълни той. Страната ни няма интерес от лоши отношения между двете страни, а слуховете за евентуален съюз между тях са „много пресилени“, допълни Василев.