Металните въздуховоди, които свързват част от складовете в Тютюневия град, са една от причините за прехвърлянето на огъня през улиците по време на пожара миналата събота. Това обяснява как е пламнал последният склад на ул. "Г. М. Димитров", засегнат от пожара, поясняват експертите, цитирани тази сутрин от "Марица".
Подобна връзка го свързва с отсрещната постройка. При пожара температурата се повишава,  а с това и налягането. В същото време кислородът в горящото помещение свършва и пламъците се прехвърлят навън. Така въздуховодът е изиграл ролята на комин, по който искри и пламъци най-вероятно са достигнали тавана на съседната сграда. Това обяснява и факта, че тя е горяла от горе надолу.     

От вчера спецекип от топкриминалисти и експерти по пожарите оглеждат метър по метър останките от опожарените тютюневи складове. Вътре още тлее, запалиха ми се подметките, разказа наблюдаващият прокурор Костадин Паскалев.  Всички образци, които бъдат намерени при огледа, ще бъдат пратени в Националния институт по криминология и криминалистика. Експерти от института пристигнаха в Пловдив, за да имат наблюдения от първа ръка.

Трима следователи от Пловдив, разследващи полицаи и експерти от сектор "Пожаро-технически експертизи"  на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"също са в екипа. Светила от  факултета по „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академията на МВР и Базовата научно-техническа лаборатория към полицията в Пловдив участват в огледа на място.  

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров дойде да види с очите си какво е останало от някогашното архитектурно бижу на Пловдив. "По този начин, като изчезва културно-историческото наследство на Пловдив,  се губи духът на града. Спомням си колко усилия костваше да се запази Къщата с медальона до Съдебната палата, която можеше да се срути", коментира г-н Цацаров. Той увери, че разследването ще върви в две посоки - криминална, за прякото възникване на пожара, и длъжностна - в посока на търсене на инвестиционен интерес. Резултатите от пожаро-техническата експертиза ще бъдат ключът към разследването, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.