Хората предпочитат да комуникират с изразителни роботи отколкото с ефикасни. Освен това те биха излъгали робот, за да не наранят чувствата му, въпреки че той няма такива. Това показват резултатите от проучване на Университетите на Лондон и Бристол, което те публикуваха в страниците си, предаде ЕПА, цитирана от БГНЕС.

Проучването е направено с цел да се провери какъв тип комуникация би била най-подходяща между човек и робот. Оказва се, че хората биха предпочели да имат взаимодействие с робот, който е изразителен и разговорлив дори и той да е по-малко ефикасен, отколкото с някой, който е много ефикасен, но мълчалив. Освен това, ако човек мисли, че неговата критика или отказ би разстроила робота по някакъв начин, то той би спестил мнението си или дори би излъгал.

За тестовете учените използвали хуманоидния робот Bert2 с три екрана, на които изобразява очи и уста и различни емоции. Всяка версия на Bert2 е била програмирана да изпълни задача. Първата версия е тиха и безгрешна. Втората също е тиха, но прави една грешка и след това сама я поправя. Третата може да говори и да приема отговори "да" и "не" от човека. Освен това работи и с 50% по-бавно от другите две версии.

Роботите е трябвало да извършват обикновени задачи в кухня, за да помогнат на човека да си направи омлет. Роботът им подава яйцата, олиото и солта. В един момент изпуска яйце. Единият робот просто подава ново яйце, докато другият започва да се извинява за грешката.

Потребителите са реагирали най-добронамерено именно към робота, който се извинява, особено когато изобразява тъжно лице. В края на експеримента единствено третият робот е бил програмиран да попита потребителя дали би го взел за кухненски помощник. Хората пък са били предварително инструктирани да отговарят на всякакви въпроси на роботите само с "да" и "не" без да дават други обяснения.