Опитът да се постигне единение от ляво не се състоя. Позициите на АБВ бяха ясни и преди няколко месеца. Позициите на БСП също бяха ясни, не трябваше да се влиза в такъв разговор. Те само объркаха симпатизантите на левицата, но не доведоха до резултат. Това заяви бившият председател на БСП Михаил Миков в ефира на bTV.
"Първанов последователно налагаше неговото разбиране за управление на левицата. Това е прозрачно ясно" смята Миков.

"АБВ има своя последователна политика. Работата само по отношение на кандидата не може да промени основния въпрос, не може да промени принципите на самата партия", смята бившият лидер на БСП

"За мен кандидатурата на госпожа Фандъкова е съвсем реална и възможна според мен. Не искам да се меся в решенията на ГЕРБ. Големият въпрос в левицата е, че не се постигна единение, въпреки че кандидатурата ни беше селектирана не без участието на АБВ. Аз заставам зад всяка кандидатура, която БСП предлага. Трябва да свикаме Национален съвет, защото обстановката е тотално променена.

"Има хора в БСП, които искат Първанов да се върне в партията и да участва в управлението й. Това например е Весела Лечева", признава Миков. Той обаче не пожела да сподели и други имена, които са на същото мнение. 

Според Миков в политиката няма нищо окончателно и времето ще покаже дали Корнелия Нинова няма пак да затопли отношенията си с Първанов и партията му.

"Не смятам, че Мая Манолова би отишла в АБВ  и да се кандидатира за президент. Според мен Георги Първанов не трябва и няма право да се кандидатира отново за този пост", обясни Миков. Той сподели, че не би станал вице на ген. Румен Радев. "Дългите години деполитизация на ген. Радев прави трудно включването му сега", добави той.

"Вчера нещата между двете партии изглеждаха доста сапунено драматично. Но това не подронва авторитета. Все пак смятам, че нещата можеха да станат по-елегантно и дипломатично. Отношенията за политиците трябва да са пример за гражданите. Смятам, че на този етап нещата отиват към няколко кандидатури в левицата. Просто лявото е разединено за избора на президент", отсече Миков.