Фондациите на Джорж Сорос са платили на гръцките средства за масова информация и на «лидерите на общественото мнение», за да подкрепят държавния преврат в Украйна, а и да очернят Русия. Това пише сайтът pronews.gr, позовавайки се на документи от DCLeaks.com, информира news-front.info.
DCLeaks е аналог на WikiLeaks.  Неотдавна той публикува огромно количество документи със секретно съдържание от Фонда на Сорос.
 
Един от 2500- те документи прилага списък на гръцките средства за масова информация, на които Сорос е платил за подкрепа на украинския държавен преврат през 2014 година, пише изданието.
 
Документът под наименованието «Инициатива на Отворено общество за Европа. Обсъждане на Украйна в Гърция» твърди, че «съветници» по въпроса са получавали от Сорос по 6 500 долара в продължение на 15 дена.
 
«Настоящото зловоние доказва откровено плащане на шест гръцки вестника, десет телевизионни канали и радиостанции, шест новинарски сайта, които са работили в качеството си на агенти на крупния инвеститор и спонсор на всички «мръсни дела»  Джордж Сорос»,- пише изданието.
 
Според документа, пари е трябвало да получат «около 50 лидери на общественото мнение и трендове в социалните мрежи».
 
«Не се споменава кои са получателите на подкупа, но това не е трудно да се разкрие. Всички информационни сайтове в първата петица фанатично подкрепяха украинската «революция». И разбира се, всички крупни частни телевизионни канали. За всички тях законно избраният президент на страната Виктор Янукович беше «диктатор, който трябва да бъде свален», — пише изданието.
 
Става дума за «добре финансирана и организирана клеветническа кампания», всички факти говорят за «участието» на Сорос в акциите на протест на Майдана и в държавния преврат.
Един от документите съобщава, че предложение да се работи за Сорос за създаването на положителен образ на Украйна след държавния преврат е получил и журналист от органа на управляващата в Гърция партия СИРИЗА — вестник «Авги» — М. Циматикис, който впоследствие става съветник на премиера Алексис Ципрас по връзките със социалните мрежи.
 
«Работата» му била предложена от преподавателя във Фрайбургския университет Янис Карас, който си сътрудничи с Фонда на Сорос «Отворено общество». Той съветвал да не се споменава на никого за работата за Сорос.
 
«Това ще затвори вратите. Има голямо недоверие към фонда в Гърция, главно заради неговите действия по отношение на бивша Югославия», — пояснил професорът.
 
 Цимитакис в разговор с журналисти за изданието «Прото тема» потвърдил, че е участвал в «изследване на Фонда», но тогава той не бил на работа за премиера на Гърция и не е заемал партийни постове.