Съпругът ми Димитър Димов и неговата душа си отидоха за втори път, след като складовете в Пловдив изгоряха. Знам колко обичаше това място той, всеки ден беше там с баща си - Руси Генев, който бе експерт по тютюните. Много ме боли и мен, сигурна съм, че и на оня свят Митко го боли. Това сподели пред в. "България Днес" втората съпруга на големия ни писател Димитър Димов, написал "Тютюн" - Лена Левчева.
89-годишната бивша актриса продължава да сънува мъжа си и да посвещава стихове на любовта, приятелството и Господ. Тези дни тя също изстрада изгарянето на емблематичните постройки, преживели 100 години история, радвали се на процъфтяващ бизнес, превърнали се в пепел, а преди това в разруха и място за клошари.

"По това време имаше повече от 50 къщи с тютюн, складове, постройки, беше си като град мястото. Мисля, че духът на Димитър ще се обърне в гроба, ако разбере, че така е изтрита част от културната история на страната ни. Тези четири сгради са паметници на културата, не може така да си затваряме очите за случилото се", обяснява още актрисата и споделя, че според нея палежът не е умишлен, защото никой няма полза от това. "За какво да се палят тези постройки, никой не може да се възползва. Защото не са сложили охрана? Там влизат клошари и на сградите им е достатъчна само една цигара да изпуснат и всичко пламва. Това е безотговорност, безстопанственост, но някой все пак трябва да поеме вината", възмутена е Левчева.

89-годишната авторка на книгата "Срещи и несрещи" си припомня, че с написването на "Тютюн" са свързани най-щастливите моменти в живота й, а за съпруга й - Димитър Димов, нареждането от комунистите за преработването на романа направо съкратило живота му. "Той се разболя след това. Най-трудно му беше, когато трябваше да вкара нови 250 страници с Лила, жената, която я нямаше в първия роман. Тогава го обвиниха, че прави компромис със съвестта си, защото комунистите смятаха, че романът е буржоазен, но той много искаше "Тютюн" да види бял свят. Мисля, че литературата ни още не се е отърсила от този социалистически реализъм. А за Димов писането беше свещено, той не можеше да лъже с него. Не е компромис, че го преработи, а победа. Той запази цялото за сметка на тези 250 страници, които писа година и половина. Иначе комунистите щяха да го спрат. И 10 години труд щеше да отиде на вятъра. Въпреки това той се бореше с този социалистически реализъм. Спомням си дори веднъж го питах: "Как може с цялото си творчество да отричаш социализма, а непрекъснато да го словославиш официално?" А той тъжен ми отговори: "Правя го, за да спася единственото, което имам - писането!", обяснява Левчева, която продължава да смята, че Димов е живял с маската, наложена му от комунизма. "Тя го смаза, след този роман той спря да пише, защото нямаше повече сили да се бори."

Жената, която се запознава с Димитър Димов на кастинга на ролята за Ирина в "Тютюн", не съжалява, че бъдещият й мъж се отказва от нея за сметка на Невена Коканова. "Ех, Невена, Невена. Беше най-добрата ми приятелка. Приличаше на момичето от романа, тя беше истинската Ирина, аз нямаше да съм по-добра от нея в тази роля", смята Левчева, завършила в първия випуск на ВИТИЗ "Кр. Сарафов". Лена Левчева още помни последния рожден ден с писателя, който изкарали много тъжни и двамата. "Беше едно натрупване с месеци на клюките и анонимки. Имали сме отвратителни обаждания, намеси, изказвания в интимен план и той стана страшно предпазлив. Казваше: "Боже, как ще издържа, ако играеш Ирина!". Тогава и моето честолюбие заработи: "Не съм мечтала за Ирина, но не мога без театъра". Това стана причина да се разделим по-късно - той не искаше да се връщам към театъра. Патриархалното в него надделя. Макар в самото начало да нямаше нищо против точно аз да изиграя образа на Ирина в "Тютюн", спомня си още Левчева.


С днешна дата 89-годишната жена живее с пенсия от 160 лева, но продължава да издава стихотворения. "Често преживявам отново спомените, много ми е трудно, но смятам, че съм имала изключително пълноценен и щастлив живот", споделя втората жена на Димитър Димов - актрисата Лена Левчева.