На разположение на сайта „Звезда” попадна видеозапис, направен до банковия клон на „Ситибанк” в Москва, в който мъж с бомба държи заложници. На кадрите се вижда как в сградата влиза преговарящият полицай.
Първо той вдига ръце във въздуха и демонстрира на похитителя, че няма оръжие. След това той отваря стъклената врата и влиза в банката.
 
По данни на полицията, похитителят е Арам Петросян.  В момента с него преговорите продължават.
 
В свое видеообръщение, което е адресирано до президента Путин, Петросян обяви своите искания. Всъщност той има само едно. Фалиралият бизнесмен заяви, че на държавно равнище банкрутиралите хора трябва да бъдат признати за болни и да бъдат лекувани.  
 
„Защо се реших на тази стъпка? Защото друг няма друг начин, за да достигна до вас, до широката публика, че има голям проблем в Русия. Това е подобно на холерата, като бич. Става дума за банкрута на юридическите и физическите лица”, казва похитителят.
 
„Нямам какво да губя. Всичко, което имах, загубих. Аз, като гражданин на Русия, имам правото да настояват. Първо – да се признае на държавно равнище понятието банкрут на физическо или юридическо лице за болест. Да се създаде на държавно равнище нов институт, който да се занимава с тези проблеми, да ги решава. Да го наречем болница за бизнесмени”, казва още той.  
 
Петросян посочва, че подобни болници има за алкохолиците и наркоманите, но за пострадалите от фалити няма.
 
От органите на реда в Москва съобщиха, че около банковия клон вече са разположени снайперисти. „На мястото дежурят снайперисти, приведени са в пълна бойна готовност, стоят на позиция”, казаха от московските силови структури.
 
Експерт оцени мощността на „бомбата” на фалиралия бизнесмен. Мощността на бомбата, която мъжът е препасал през врата си, е не повече от един килограм тротилов еквивалент, но най-вероятно, става дума за макет, смята ветеранът от група „Алфа” Игор Шевчук.
 
По последна информация похитителят е освободил още един заложник. Така в банковия клон са останали той и още един пленник.
 
Психиатър каза, че похитителят в московската банка е невменяем
 
В поведението на мъжа, който превзе банков клон в Москва, и в неговите искания има признаци за невменяемост и желание да се обвинят всички за собствените му проблеми, заяви за Лайф Ру психиатърът Александр Федорович.
 
„Невменяемостта е налице. Да се говори за това, че фалитът е болест, е странно. Абсолютно нормална процедура, уредена юридически. Той не разбира, че какво се случва с него. Това е стресова ситуация. Никой не му е пречел да се обърне към психолог. В думите му има лайтмотив, че всички са виновни. Никой не го е карал да се занимава с бизнес. Това са си негови желания – да спечели пари и да живее по-добре от другите. Той сам се е поставил в тези рамки”, каза Федорович.