Близо два месеца след като бе приет за лечение в болница, Димитър Желязков беше изписан в стабилизирано състояние. По време на престоя си в „Софиямед” той претърпя успешна едноскопска (безкръвна) операция на уретер, като проходимостта му бе възстановена чрез поставяне на силиконова протеза. Уретерът всъщтност е пикочопровод, който свързва бъбречното легенче с пикочния мехур. Сега предстои Митьо Очите да се възстановява в рехабилитационен център, пише столичен седмичник.
Какво всъщност спаси простреляния скандален бизнесмен? 

Лекарите в болницата, които са сред най-известните уролози, демонстрираха изключителен професионализъм. Според Хипократовата клетва те трябва да се отнасят еднакво към всеки болен, който има нужда от помощ, а съдебната система е тази, която определя дали някой е виновен и какво наказание трябва да изтърпи за това.

Уролозите в „Софиямед” спасяват Очите модерни интервенции, една от които е поставяне на тънки „тръбички” в уретера като едниният им край е в бъбрека, а другият в пикочния мехур. Благодарение на това се осигурява проходимостта на уретера. Стентовете са направени от хидрофилни смеси и играят роля на уретерни протези. 

След елиминиране на уретерното препятствие, стентовете обаче трябва да бъдат извадени от тялото, защото след максимум шест месеца по тях от урината започва да се отлагат кристали. Това води до запушване на стента и е предпоставка за развитие на инфекция, тъй като бактериите много по-лесно полепват по тях.

В случай, че нуждата от стент е по-продължителна, той трябва да се подмени с нов. Те се поставят в условия на анестезия. Обикновено пациентът понася добре присъствието на тези тръбички, но горният им край често дразни бъбрека, особено при по-голяма физическа активност.

Макар и по скандален случай, българските уролози доказаха, че владеят най-съвременните методи за лечение и могат да правят чудеса, стига системата на здравеопазването да не бъде съсипвана от началници.