Коне пашуват свободно в новия парк под кръговото кръстовище при ЗМК в кв. „Еленово“ в Благоевград, сигнализира вчера преди очевидец, цитиран от вестник "Струма".. Случаят не е инцидентен, а практика, няма ден, в който жителите на съседните квартали „Орлова чука“, „Еленово“ и „Ален мак“, които граничат с ромската махала, да не видят пуснати без надзор коне по улиците, в междублоковите пространства или в градинките, които с години, предимно със собствени средства, опитват да поддържат.

Две жени и момче се опитваха в ранния следобед вчера да прогонят животните от новия парк, направен наскоро от общината заедно със спортните площадки между блоковете при ЗМК. „Вчера мъжът ми ги гони, сега аз, но те се връщат!“, безпомощно вдига ръце Надежда Тупарова, която живее в съседство. Друга жена подгони с камъни животните към изхода от квартала, с апел към стоящо наблизо момче да ги „изпрати“ до асфалта. 11-годишният Магдален изпълни поръката с охота и съвсем не по детски коментира: „Те не са виновни, гладни са и отиват там, където има какво да пасат“.

„Това не е от сега, изядоха всичко, каквото се засади. Да не говорим, че са и опасни, не знаеш какво ще направят, кога ще изскочат пред теб, ще уплашат дете, а за колите не ми се мисли, като се засилят да тичат и се появят внезапно на пътя“, ядосва се Н. Тупарова.

 Жената използва възможността пред репортер на вестник „Струма“ да отвори скоба за още един сериозен проблем на живеещите около новите игрища: „Готвим подписка съседите да се направи нещо с тези кошове за баскетбол. Метални са и като се играе на тях, дрънчат здраво. През деня го изтърпяваме, но нощес до 23.30 часа има хора на игрището и всичко кънти. Отпред е музиката от бирхалето, отзад - трясъкът по кошовете, не се издържа. Не може ли общината да се погрижи да се уплътнят по някакъв начин тези метални рамки, да направят бетонови или каквото е нужно?! Редуваме се с комшиите да се караме на младежите вечерно време да спрат да играят, но нали игрището е направено за това”, разказва за безизходицата на живеещите наоколо Надежда Тупарова.

Докато говори, конете в лек тръс се изнасят към улицата и само след минута отново са в озеленената част на кръговото кръстовище. Опасни са за всички. Две жени от жилищните сгради в близост до кръстовището притичват да излеят гнева си с молба да не бъдат снимани, за да не им потрошат прозорците.

„В махалата са собствениците и не са само тези три кончета, и други има, дето ги пускат безпризорни”, обясняват благоевградчанките. Те настояват общината и съветниците да променят наредбите, ако трябва, но при повторно нарушение зарязани без надзор животни да се конфискуват и ако трябва, да се дават в зоопарка за храна на хищниците. „Всеки ден сме свидетели на изключително опасни ситуации заради конете, хукват внезапно по пътя, засичат коли, изскачат срещу хора, чиста случайност е, че няма пострадали“, разказват жените. Те повдигнаха отново и проблема с конските каруци, които ежедневно сутрин и вечер предизвикват сериозни задръствания по улиците на областния център на Пиринско и заради тях се образуват дълги опашки от автомобили, отделно са изпражненията от животните по улиците, които дълго разнасят след тях миризмата на обор. „Да се намери законово решение на този проблем и каруците да се забранят, както ги забраниха в София! Общината да провери плащат ли се данъци за ползването им, имат ли регистрация и изобщо за какво ги ползват ромите тези каруци?! За кражби ли?! Често малолетни ги карат, никой не спазва никакви пътни правила. Затова да се намери вариант, когато хванат деца в нарушение, родителите им да бъдат лишени от всички социални помощи, които получават“, гневят се жените.

Главен специалист „Сигурност, охрана и обществен ред“ в Общинска администрация Кирил Манов веднага след получаване на сигнала за безстопанствените коне в кв. „Еленово“ изпрати общинската охрана да залови животните и да издири собственика им.

„Нашите хора не са специалисти, цял час се опитвали да хванат конете и да ги вържат, но не успели, не мога да им се сърдя“, обясни Манов. Той прегледал внимателно записите от видеокамерите, тъй като районът се охранява с видеонаблюдение, но така и не разкрил кой е пуснал животните в парка. От полицията също обещали да му съдействат за разкриване на собственика на животните. Манов беше категоричен, че санкцията, която ще отнесе стопанинът, ще бъде солена, и призова гражданите да се обаждат в централата на общината.