На 97 години почина бившият президент на Западна Германия Валтер Шел, който като външен министър започна диалога за помирение с Източна Германия през 70-те години, съобщи неговата Свободна демократична партия, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес. Шел е починал след дълго боледуване. С неговата европейска политика, насочена към Изтока насред Студената война, той работи "за разбирателството и помирението на нашия континент", заяви германският президент Йоахим Гаук.
През 1961 г. Шел става министър на икономическото сътрудничество в правителството на консерватора Конрад Аденауер, а през 1969 г. съюзява либералната си партия със социалдемократите и става външен министър в правителството на канцлера Вили Бранд.

Той става първият либерал начело на западногерманската дипломация и подкрепя политиката на разведряване на Бранд, стремейки се към сближаване с ГДР и същевременно наблягайки на европейската интеграция на ФРГ, припомни Гаук. "Валтер Шел оказа съществено влияние върху външната политика на страната ни в трудни времена", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който нарече Шел "една от големите политически личности в първите десетилетия на младата Федерална република Германия".

Шел е договорил споразумения със Съветския съюз, Полша и други източноевропейски страни, които доведоха до обединението на Германия и преодоляването на разделението на Европа, подчерта Щайнмайер. Валтер Шел изпълнява длъжността канцлер в продължение на девет дни след оставката на Вили Бранд през 1974 г., а след това е избран за президент с гласовете на либералите и социалдемократите. Остава на тази предимно почетна длъжност до 1979 г. Шел е пенсиониран от 37 години. Има три деца и живееше в югозападната част на страната с третата си съпруга Барбара, пише БТА.