Само от началото на тази година 12 българи са започнали битка за връщане на отвлечените им зад граница деца от другия родител. Толкова са случаите, по които Министерството на правосъдието е изпратило молби до съответната чужда държава по Хагската конвенция от 1980 г. за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, съобщиха от ведомството, цитирани от „Монитор“. 
Битката обаче се води за повече наши хлапета тъй като по някои от молбите става въпрос за връщане на изведени едновременно братчета и сестричета.

През миналата година Министерството на правосъдието е работило по 24 такива случая, като тогава у нас са били върнати 5 деца. През 2014 г. бройката е била значително по-малка – 8 молби и прибрани 2 деца. Страните, от които са били връщани наши хлапета в последните години са Германия, Турция, Норвегия, Швейцария, Испания, Англия, Нова Зеландия, Швеция, Дания, Сърбия, Шотландия. Освен доведените обратно у нас малчугани със съдебно решение, има и шест случая на доброволно върнати благодарение на предприетите действия от Отдел „Международна правна закрила на детето и акредитирани организации“ в Министерството на правосъдието.

Битка за детето си води вече близо месец и Деница Димитрова, чието момиченце бе отведено от бащата унгарец на 1 август в родината му. Както „Монитор“ писа, малката Ема, която е едва на година и 10 месеца, бе взета от майката в столичен мол и директно отведена в чужбина без нейното съгласие и знание.
 
Макар детето да има българско гражданство, то е било изведено през самата граница с унгарски паспорт, поради което граничните ни власти не са имали какво друго да направят, освен да пуснат бащата да излезе от страната заедно с детето си. Самата Деница поясни в ефира на bTV и Нова ТВ, че унгарският съд я е прескочил в тази процедура, като съзнателно й били пращани призовки на грешен адрес. Наред с това тя разказа, че решението е взето и въпреки издадената преди година от български съд заповед за защита над нея и детето от домашно насилие от страна на бащата, с когото са и в процедура по развод. В същото това дело обаче Деница е пропуснала да поиска и определяне на родителски права над Ема в нейна полза. Така бащата я е изпреварил, като поискал такива от унгарския съд, само седмица преди майката да подаде иск за родителски права пред български съд.

От Министерството на правосъдието уточниха, че са предприели всички действия, след като са били сигнализирани от Деница. На 5 август е била изпратена до унгарското министерство попълнената от майката молба за връщане на детето й в България на основание Хагската конвенция. Оттогава експертите от нашето ведомство са в постоянна връзка с унгарските, като е поискан и доклад от техните социални служби за средата, в която живее малката Ема.
 
В същото време Софийският районен съд е насрочил дело за издаване на ограничителна заповед на бащата на детето на база данните за осъществено пряко насилие над него, разказа адвокат Николай Николов. Той очаква такова решение да бъде взето до месец.

Самата Деница обаче изрази притеснение, че след 20 септември детето й може да се озове в Ливан, САЩ или някоя друга държава. Тогава изтичал годишният отпуск на бащата, който имал американско гражданство и работел като музикант в Ливан. В момента Деница осъществявала контакт с дъщеря си по около 5 минути на ден през скайп. По принцип не й е била отказвана и среща с Ема, но тя нямала финансовата възможност да пътува до Унгария, за да вижда дъщеря си.

Подобен случай с Унгария е имало и през 2010 година, като той е завършил успешно с връщането на детето у нас. Тогава обаче битката е водена от бащата българин.