България пряко не е застрашена. Разбира се, имаме предвид, че с промяната на климата рискът от разпространение на малария също расте. Макар че до момента няма установено вътрешно предаване. Това каза д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, цитиран от Фокус.
„Искам веднага да направя разликата между това да бъдат внесени случаи и това да бъдат местно разпространявани. Внос на случаи винаги е имало и ще продължава да има. Всяка година в САЩ се внасят между 2000 и 2500 случая на малария. В България са между 10 и 20. По-конкретно, миналата година бяха 6, а тази до момента са 9”, обясни д-р Кунчев.

По думите му това са и наши граждани, и чуждестранни, а също така и от бежанците има отделни случаи. Според него по-важното е, че все още не е допуснато вътрешно предаване на заболяването. 

„Това се дължи основно на факта, че не са толкова често срещани комарите, които пренасят, макар че ги има, най-вече в южните райони. Типичен е примерът, който ви дадох с бежанците, защото така сме организирали надзора, че шестте случаи сред тях, бяха открити още в първите два-три дни от пребиваването им. Смятам, че се прави възможното, за да не се допусне такова разпространение”, увери д-р Ангел Кунчев.