Мащабите на разрушенията в резултат на мощното земетресение в Италия бяха разкрити от потресаващи снимки и ужасяващи разкази на оцелели. По думите им четири града са били почти изравнени със земята само за секунди. Най-малко 38 души загинаха. Сред тях има две бебета. 150 души се водят безследно изчезнали. Смята се, че те все още са под руините на срутилите се сгради.
Трусът, за който БЛИЦ съобщи, бе с магнутуд 6.2 и удари около 03:30 часа местно време, докато хората са спели в леглата си.
 
Спасители разказаха как чуват детски викове изпод руините, а местните бясно са ровили останките от сградите с голи ръце, за да ги извадят и спасят. Земният трус удари градовете Акумоли, Аркуита дел Тронто и Пескара дел Тронто. Земетресението бе толкова силно, че бе усетено и в столицата Рим, която се намира на около 160 километра. Трусът дори бе усетен в Хърватия.
 
Оцелели описаха „апокалиптични” сцени в градовете и селата близо до град Перуджа – административният център на популярния сред туристите регион Умбрия.
 
Епицентърът на труса е бил близо до Норчия в Умбрия, на около 160 километра източно от Рим. В резултат на земетресението са се срутили мостове и са активирани свлачища. Те на свой ред са откъснали от цивилизацията редица градове и села, като спасителните екипи са успели да достигнат до тях само пеша.
 
Кметът на Акумоли Стефано Петручи заяви тази сутрин: „Градът ми вече го няма”. Междувременно хора бяха изнасяни на носилки от срутените сгради. Други пък отчаяно претърсваха за оцелели или плачеха, гледайки на останките от домовете си.
 
Фотографът Емилиано Грилоти каза, че в Акумоли е видял около 15 души, които с голи ръце са ровили из руините, за да спасят четиричленно семейство с две деца. „Чувах как едно от децата пищи”, каза той.
 
Първите жертви на труса са възрастна двойка, загинала, когато домът им се срутил върху главите в Пескара дел Тронто. Бе съобщено, че четиричленно семейство, включително и осеммесечно бебе и 8-годишния му брат, също е станало жертва на труса в Амумоли.
 
Двама братя – на 7 и 4 години, са били извадени изпод развалините, след като са успели да се скрият под легло заедно с баба си. В селището Аркуата дел Тронто над 100 души остават в неизвестност.
 
Новородено бебе бе намерен мъртво насред руините на дома на семейството му в центъра на Аркуата дел Тронто.
 
Земетресението удари в момент, в който заради лятото населението на малките градчета и села е увеличено многократно от летовниците.
 
По думите на кмета на Акумоли, четиричленно семейство, с деца на 8 месеца и 9 години, както и друг мъж са загинали при срутването на къщата в Акумоли. „Сега, когато стана светло, виждаме, че ситуацията е още по-страшна, отколкото се бояхме. Сградите са срутени, хората са затрупани под останките и няма признаци на живот. Изправени сме пред трагедия. Четирима души тук са под развалините, но не показват признаци на живот. Двама родители и две деца”, каза Стефано Петручи.
 
„Изправени сме пред бедствие. Нямам електричество, нямаме телефони, спасителните екипи все още не са пристигнали. Земетресението разруши домовете ни и погреба хората ни под останките в малкия град Аматрис. Пътищата към града са блокирани. Няма го половината град”, каза кметът Серджио Пирози.
 
„Има хора под развалините... Имаше свличане на земни маци и мостът майче се е срутил. Ситуацията е трагична, има много мъртви. Не мога да кажа колко, защото спасителните операции продължават. Ситуацията е много тежка”, каза още той.
 
Целият център на Аматрис е изравнен със земята. По улиците се виждат само отломки и огънато желязо. „Целият таван падна върху мен. Успях да сложа възглавница върху главата си и за щастие нищо не ме удари. Само кракът ми е леко наранен”, казва Мария Джияни.
 
Друга местна жителка каза, че е бил събуден от тресенето на сградите. Когато отворила очи тя видяла как стената на спалнята ѝ се цепи на две. Тогава тя хванала децата си и избягала на улицата.
 
Местен жител на Конфино, близо до Аматрис, си спомня с ужас: „Беше кошмар. Събудихме се в 03:35. Мебелите падаха. Стените се движеха с около метър. Изскочихме навън, мнозина бяха в пижамите си или по бельо. Запалихме огньове на площада и тръгнахме да помагаме на хората да се измъкнат изпод руините”.

Редакция: БЛИЦ