Цената на украинската независимост от Русия са 45 долара допълнително за всеки 1000 кубометра газ. За това призна по украинската телевизия „112 Украйна” енергийният министър на страната Игор Насалик.
„Да, ние плащаме по-скъпо, отколкото плащаме за транзит и по територията на Украйна, и по територията и по територията на Европа и назад, на днешния ден тази цена съставлява $185. По преките договори с РФ тази цена би съставлявала $140” – казал Насалик.

Той обяснил, че в цената на газа влиза цената от неговия транзит от Русия в Словакия и маржа на словашките партньори. Насалик добавил: „Аз искам още един път да потвърдя, че ние не сме взели нито един кубометър газ от Русия.”

По-рано шефът на „Нафтогаз” Андрей Коболев заяви, че Украйна от третото тримесечие ще трябва да купува газ от Европа с 32% по-скъпо, отколкото направо от Русия, защото не е подписано ново споразумение.

Русия отказва да подпише допълнително споразумение, в което Украйна предлага да се преразгледат цените на транзита. Затова Украйна „наказва” Русия, като не купува от нея газ, а доставя същите обеми по-скъпо чрез посредници.

Превод и редакция: БЛИЦ