Припомнете си вкуса на кисела - любимото кремче от детството!
То се прави единствено за непосредствена консумация
С течение на времето те се обезформят и не са вкусни. Едно време нямаше нищо по-апетитно обаче от прясно приготвения домашен кисел.
Както и при всяка друга дейност, и направата на кисел изисква определена доза опитност и осведоменост. Ето защо тук ще Ви запознаем с основните правила при приготвянето на кисели, в случай че решите да си припомните вкуса на това ретро кремче:
- Киселите се приготвят с нишесте. Обикновено то е пшенично, царевично или картофено, към което се добавя захар. Повечето сладкари съветват киселите да се приготвят с царевично нишесте, защото то лесно попива другите аромати и подправките, които ще му сложите;
- Гъстотата на киселите може да е различна. Понякога те са много гъсти, а друг път - полутечни. Това зависи от количеството нишесте, което ще използвате;
- Нишестето обикновено се размива с охладено прясно мляко или плодов сироп, но ако не разполагате с тях, можете да използвате и само вода;
- Основен проблем при приготвянето на киселите е, че по време на варенето им те често образуват топчета, които развалят облика и вкуса на крема. За да избегнете това, е важно течността, към която добавяте нишестето, да е топла, но не и вряща. Разбърквайте непрекъснато до достигането на желаната гъстота на кисела;
- Киселите се изсипват в изплакнати със студена вода купи или чаши. Ако не искате да хванат коричка, можете да ги поръсите с пудра захар. Други аромати, които пасват на киселите, са канела, ванилия, карамфил и т. н. Ако ще сервирате киселите на деца, не е препоръчително да използвате алкохол, дори и само за придаване на аромат.
0 Коментара: