Ядем кашкавала с опаковката
Фолиото от млечен протеин предпазва по-добре от окисляване, може да му се добавят витамини
Новото фолио е разработено на базата на казеин - протеин, съдържащ се в млякото. Материалът изолира до 500 пъти по-добре от пластмасата хранителните продукти от кислорода, който ги разваля.
И защото е произведен от мляко, е биоразградим, устойчив и дори годен за консумация.
Водещият изследовател - д-р Пеги Томасула (Peggy Tomasula) от Департамента по земеделие на САЩ заяви: "Фолиото на основата на протеин е мощен кислороден блокер, който предотвратява развалянето на храните."
На пазара вече има опаковки на хранителна основа, но са изработени от нишесте, което е по-поресто и позволява кислородът да проникне чрез микроскопичните пролуки.
В момента масово използваното в търговската мрежа фолио за амбалаж на храна е произведено от петролни продукти и е едновременно неефективно за предотвратяване на развалянето. Има подозрение, че то изпуска потенциално вредни съединения в храните.
Опаковките, базирани на казеин, изглеждат подобно на обикновения пластмасов амбалаж, но са по-малко разтегливи и по-добре блокират кислорода.
Авторите на изобретението казват, че към опаковъчния материал може да се вложат хранителни добавки като витамини, пробиотици или ароматизатори.
Последвайте ни
0 Коментара: