Вижда се краят на найлоновите пликове, които се превръщат в боклук, замърсяващ околната среда. Учените създадоха фолио, което се яде. Иновативните, изработени от млечен протеин опаковки, могат да стигнат до рафтовете на магазините в рамките на три години.
 Този годен за консумация амбалаж би спомогнал за намаляването на лавината от пластмасови отпадъци, които се трупат в океаните и на сушата, пише Daily Mail.

Новото фолио е разработено на базата на казеин - протеин, съдържащ се в млякото. Материалът изолира до 500 пъти по-добре от пластмасата хранителните продукти от кислорода, който ги разваля.

И защото е произведен от мляко, е биоразградим, устойчив и дори годен за консумация.

Водещият изследовател - д-р Пеги Томасула (Peggy Tomasula) от Департамента по земеделие на САЩ заяви: "Фолиото на основата на протеин е мощен кислороден блокер, който предотвратява развалянето на храните."

На пазара вече има опаковки на хранителна основа, но са изработени от нишесте, което е по-поресто и позволява кислородът да проникне чрез микроскопичните пролуки.

В момента масово използваното в търговската мрежа фолио за амбалаж на храна е произведено от петролни продукти и е едновременно неефективно за предотвратяване на развалянето. Има подозрение, че то изпуска потенциално вредни съединения в храните.

Опаковките, базирани на казеин, изглеждат подобно на обикновения пластмасов амбалаж, но са по-малко разтегливи и по-добре блокират кислорода.
Авторите на изобретението казват, че към опаковъчния материал може да се вложат хранителни добавки като витамини, пробиотици или ароматизатори.