Военнопромишлени концерни на Германия ще се заемат с въоръжаването на Литва, съобщи Der Spiegel. Вече е сключен съответен договор с Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann на стойност €390 млн. Според немското издание, към тази мярка литовското правителство е подтикнато от страх пред Русия, тъй като граничи с руската Калиниградска област и „поради украинската криза е обезпокоена за своята сигурност”.
Ще бъдат доставени 88 бронетранспортьора тип GTK Boxer. Първите бронирани машини трябва да постъпят на въоръжение в литовската армия в края на 2017 г.

Покупката е в резултата на прозрачен международен търг. От 88 машини в KMW ще бъдат произведени 53, а останалите 35 ще са продукт на производствената линия Rheinmetall Defence. Досега главни получатели на Boxer са ФРГ и Холандия.
124

Бойните машини във варианта за Литва са снабдени с леко променения вариант на израелския боен модул Rafael Samson Mk 2 с 30-мм автоматично оръдие ATK Orbital Bushmaster Mk 44, сдвоена 7,62-мм картечница с износима пускова установка ПТРК Rafael Spike-LR.

Превод и редакция: БЛИЦ