Британския вестник "Индипендънт" публикува материал, в който прави достояние на обществеността изявлението на постоянния представител на Сирия в ООН Башар Джафари, който обвинява Франция в организирането на химическа атака в сирийския град Гута през август 2013 година. Според думите му, целта е била недопускането на група учени от ООН в Алепо, където по-рано, през март същата година, бойни групи са използвали химическо оръжие. Тогава групата от инспектори е била водена от шведския учен Аке Селстром.
 "Използването на химическо оръжие в покрайнините на Дамаск е трябвало да попречи на Аке Селстром да посети Алепо, защото Франция е знаела кой всъщност е използвал химическо оръжие там. Те искаха да попречат на Селстром да достигне Алепо по всички възможни начини и затова в Гута бе извършена химическа атака с участието на френското разузнаване", заявява Башар Джафари.

Напомняме, че в нощта на 21 август 2013 г. по населението на Гута, намиращ се до Дамаск са били насочени няколко ракети с бойни глави, съдържащи около 350 литра зарин. Според различните източници броят на жертвите е между 281 и 1729 души като голяма част от тях са деца.

Превод и редакция: БЛИЦ