Далечните и фронтови бомбардировачи Ту-22МЗ и Су-34 вече няма да използват базата в Хамадан, Иран, за изпълнение на бойни задачи в небето над Сирия. Според военни и близкоизточни експерти първият опит за военно сътрудничество между Русия и Иран не успя поради редица дипломатически и технически пропуски на Москва.
Руската бойна авиация вече няма да използва иранската база в Хамадан във войната с терористите от „Ислямска държава“ в Сирия. Това заяви във вторник (22 август) говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Той отбеляза, че всички задачи, поставени пред далечните и фронтови бомбардировачи Ту-22МЗ и Су-34 са изпълнени. А самолетите, задействани в бойните полети от Хамадан, са се върнати на руска територия.

Конашенков допълни, че авиобазата в ислямската република могат да бъдат използвани отново в зависимост от обстановката в Сирия.


Първата грешка

„Руснаците искат да покажат, че са свръх-държава, за да гарантират своя дял в политическото бъдеще на Сирия и, разбира се, в тази връзка, проявиха известно самохвалство и неджентълменско (поведение)“, реагира иранският министър на отбраната Хосейн Дехган в интервю за агенция Associated press, след като Москва заяви, че от авиобазата в Хамадан са започнали бойни полети на Ту-22МЗ.

Заместник-директорът на Института за страните от ОНД и военен анализатор Владимир Евсеев смята, че Техеран се е подразнил от това, че руските политически лидери не са съгласували изказванията си с иранската страна.

„Техеран е много сложен партньор и информациите в медиите трябва да се подават съвместно. Трябваше да се организира изказване на посланика на Иран в Москва Мехди Санаи с руския външен министър Сергей Лавров, където страните да направят съвместно изявление за началото на бойното използване на военната база. В пресата информацията се появяваше едностранно чрез военните“, отбеляза експертът.

Специалистът е на мнение, че в момента са налице и редица политически причини Ту-22МЗ и Су-34 да бъдат върнати обратно в Русия.


Политически причини

Евсеев посочва, че Русия трябва да проведе консултации и със Саудитска Арабия за урегулирането на сирийската криза. А за Рияд разполагането на руска войска на територията на основния му противник в региона (Иран), е като „червено парче плат за бик“.

„По време на „Женева 3“ Русия ще проведе преговори с всички участници в конфликта – както със западните партньори, така и със сирийската опозиция. За всички страни използването на иранската авиобаза от руските самолети също е своеобразен „дразнител“ в преговорите“, отбелязва експертът.


Технически проблеми

Русия вече беше използвала Хамадан като място за зареждане на самолетите си преди началото на операцията в Сирия, когато транспортираше военния си контингент в „Хмеймим“ през есента на 2015 г.

„Първоначално базата се използваше като летище за „отскок“ за зареждане на нашите самолети. Същото се случи и (сега) с Ту-22МЗ, които спираха там за проверка на техническата работа и по-нататъшни бойни полети“, каза в интервю за „Руски дневник“ директорът на сектора за Иран в Института по изтокознание към Руската академия на науките Нина Мамедова.

Тя допълни, че след първите 2 дни на бойни полети през август 2016 г. са възникнали редица технически проблеми.

За да може авиацията да работи пълноценно, е било необходимо в Иран да се разгърне пункт за управление със съответните канали за свръзка. Трябвало да се построи и хангар за съхранение на бойните заряди за Ту-22МЗ (всяка машина може да носи до 20 тона припаси), които да се обслужват и охраняват.

„Статутът на руските военнослужещи в Иран също продължава да е голям въпрос. В случай на някакъв инцидент, биха възникнали сериозни проблеми. Те нямат дипломатически имунитет, както войниците ни в Сирия“, отбелязва Евсеев.

Експертите подчертават, че парламентите на двете страни трябва да подпишат договор за аренда и използване на авиобазата, в който да са изложени всички технически и дипломатически аспекти по пребиваването на руските военни в Иран.

Бъдещо военно сътрудничество

Анализаторите разглеждат извеждането на руския контингент като временна мярка.

„Руската авиация е едва ли не единственото прикритие за иранските войници в Сирия. По последни данни в боевете на територията на страната са загинали над 400 ирански войници. Това са много големи загуби“, твърди Евсеев.

Специалистът допълва, че в момента е нужна усърдна работа по въпроса за използването на Хамадан от руската военна авиация. Но в случай на задълбочаване на кризата, самолетите незабавно ще бъдат прехвърлени там.



Източник: "Руски дневник"