Методът на делвите - един от най-ефективните начини за планиране на личния или семейния бюджет. Всичко, което трябва да се направи - да се разпределят парите, които планирате да похарчите, в шест делви (е, може да използвате и нещо по-идейно като буркани или кутии). Всяка делва е отговорна за една област на живота. Така няма да харчите повече от това, което сте планирали, пише zajenata.bg.


Делва 1: най-необходимото (55% от бюджета)

Парите в този съд са предназначени за дневни разходи и плащане на сметки. Те ще покриват също разходите за наем, транспорт, данъци и храна.


Делва 2: забавление (10% от бюджета)

Тази част от бюджета можете да похарчите за покупки, които обикновено не правите. Например, можете да си купите бутилка скъпо вино или да отидете някъде за уикенда.



Похарчете тези пари както сърцето ви желае.

 

Делва 3: спестявания (10% от бюджета)

Това е залог за бъдещата ви финансова независимост.  Тези пари лежат в банката и ще бъдат използвани за инвестиции и създаване на пасивни източници на доходи. Не е нужно да харчите тези спестявания, докато не постигнете пълна финансова свобода. И дори в този случай е необходимо да се харчат само натрупаните лихви, но не и самите спестявания.


Делва 4: образование (10% от бюджета)

Парите в тази делва са предназначени за по-нататъшното ви самообразование и личностно израстване. Тази инвестиция е чудесен начин за влагане на парите ви, а вие самите сте най-ценният си актив. Никога не забравяйте това! Похарчете тези пари, за да купувате книги, CD-та или да се запишете на курсове. Всичко това ще ви се отплати по-късно.


Делва 5: лични запаси (10% от бюджета)

Тези спестявания могат да се използват за по-големи покупки. Използвайте ги, за да си купите плазмен телевизор или нова кола. Това е вашият т.нар резервен фонд, който трябва да бъде постоянно зареждан.


Делва 6: благотворителност и подаръци 
(5% от бюджета)

Използвайте тези пари за подаръци за рождени дни, сватби и други тържества. Можете също така да ги дарите за лечението на пациенти с рак, приюти за животни, или просто да помогнете с тях на бедните!