Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е по-голям психопат дори от Адолф Хитлер. Това твърди изследовател от университета в Оксфорд, пише rt.com, цитиран от petel.bg Психологът Кевин Дътън започнал проучване на характера на Тръмп като е класифицирал онези черти от неговата личност, които са на границата на психиатричните отклонения. Той направил анализ не само на Тръмп, а и на други исторически фируги, използвайки психометрични инструменти, доказани в науката.
Според изследването Тръмп успява да събере общо 171 точки въз основа на десетки въпроси, описващи характера му, което в сравнение на личностната характеристика на Хитлер е с две точки повече по отношение на психопатията.

За сравнение изследователите посочват, че на първо място по психопатия в техния списък е Саддам Хюсеин, който има 189 точки от така направения тест, докато Хилъри Клинтън е с оценка 152 точки. Още по-близо до „нормалността” е Маргарет Тачър със своите 136 точки, а Елизабет I има 130.

Дътън обяснява, че изработеният от него тест характеризира личностите по осем основни черти, които ги доближават до образа на психопата. Става въпрос за безстрашие, студена добросърдечност, егоцентричност, безпощадност, самочувствие, харизма, нечестност и дефицити на съпричастност и съвест.

"Някои от тези черти, като например безстрашие или имунитет към стреса, могат да бъдат положителни. Други, като вина или незаинтересованост от бъдещето, са по-скоро отрицателни. Един студен, но с добро сърце човек, може да допринесе за това както лидерството му да бъде добро за обществото, така и обратното", коментира пред Телефграф Дътън.

"Двамата най-велики и страшни световни лидери могат да притежават огромно количество психопатични черти, но пък в комбинация, те могат да доведат до голям успех”, обяснява психологът.