Един деполитизиран генерал на висок пост да атакува директно президентския пост дава сигнал за недостатъчна стабилност в държавата. Това мнение изказа Боряна Димитрова от Алфа Рисърч в ефира на БНТ. България би била единствената страна с държавен глава генерал, излязъл от армията преди месец, посочи тя и допълни, че дори в мотивите, които чухме от ген. Радев има много сериозни политически мотиви.
54-55% от българите в България ще гласуват на предстоящите избори, сочат предварителните проучвания, обяви още тя и коментира, че тогава, когато са ясни всички кандидатите, тогава се мобилизират и политическите сили и хората. На този етап изследванията ни не дават окончателни тенденции. 

По думите й президентските избори като правило са с малко по-ниска активност, но има и години с много силна активност. Колкото по-силни кандидати има, толкова по-висока е избирателната активност. По отношение на президентските избори ще стои въпросът за геополитическата ориентация на страната, а не симпатиите между ляво и дясно. Има не само борба за влияние върху левите и десните избиратели, има конкурента борба вътре в левицата и десницата, заяви Боряна Димитрова. Реформаторският блок няма да може да играе за победа на тези избори, коментира още тя.

По отношение съвместното явяване с ГЕРБ вече са наслагани взаимни недоверие и съмнение. Много по-важните анализа това са на по-дългосрочните обществени нагласи, заяви още тя. Има възраждане на националистически нагласи, посочи Димитрова. Българинът по-малко мисли гласувайки, как политикът изглежда на международната сцена, повече се вълнува как стои вътре в страната, коментира Боряна Димитрова.