Групировката на руските войски в Сирия в края на септември ще бъде попълнена с флагмана на руския Северен флот и единствен руски тежък авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов”, съобщи РИА Новости.
Сега корабът все още се намира в кораборемонтен завод за втория етап от модернизацията и възстановяване на техническата готовност, но за началото на октомври ще бъде готов за похода.

Според адмирал Игор Касатонов, ще бъде сформирана корабна група, която ще включва няколко съда за бойна охрана. В нейния състав ще има и атомна подводница. До някакъв рубеж групата ще бъде съпровождана от Ил-38 и Ту-142, твърди Касатонов. По време на марша групата вероятно ще проведе учение, като с отчитане на обстановката се очаква участието на Ту-160.

Има данни, че след ремонта и модернизацията на крайцера ще базират създадените за „Мистралите” корабни вертолети „Катран” Ка-52К „Алигатор”, имащи ракети клас „въздух-земя” и „въздух-въздух”, както и НУРС и стрелково-оръдейно въоръжение.

СПРАВКА БЛИЦ: Крайцерът е построен в Черноморския корабостроителен завод, на въоръжение е от 1991 г. Има личен състав от 1980 души. Според последните осъвременени проекти на борда му може да има до 50 самолета и вертолета: 26 изтребителя от Морската авиация МиГ-29К/Су-27К; четири вертолета Ка-27РЛД; 18 вертолета Ка-27/Ка-29 и два Ка-27ПС. Сега на крайцера са базирани 14 самолета Су-33, два Су-25УТГ; 10 корабни МиГ-29К и 4 МиГ-29КУБ (учебно-бойни).
 
Превод и редакция: БЛИЦ