Вторият владетел на България хан Тервел ще бъде изсечен на сребърна десетолевка. Възпоменателната монетата ще има частично позлатяване и ще бъде налична през 2017 година.
БНБ планира пускането на три нови монети с такъв статут, става ясно от обявен конкурс на страницата . Надпреварата е анонимна, търсят се художествени проекти за тях.

Другите две монети са посветени на 140-годишнина от рождението на Елин Пелин и 150 години от построяването на моста на Колю Фичето край Бяла. За Певеца на българското село е отреден номинал от 2 медни лева, а майстор Колю ще бъде изсечен на сребърна десетолевка.

Според условията на конкурса ще бъдат класирани по 3 проекта за всяка пара, наградите са от 900 до 4000 лева. Крайният срок за участие е 28 ноември.  

Прави впечатление, че възпоменаването на Елин Пелин и Колю Фичето е обвързано с конкретни годишнини, докато при българския владетел това не е така. Едната причина би могла да бъде характеристиката му във византийския сборник „Свидас”, която гласи, че „пръскал с дясната си ръка злато, а с лявата сребро.”

Според някои финансови политици и колекционери, отговорът на защо сега се крие в учебниците по история. Тервел побеждава арабите при Константинопол (718 г.) след едногодишна обсада на града и спасява Европа от ислямската експанзия. Така става българският владетел, оказал най-голямо влияние върху световната история.