Поп фолклегендата Тони Стораро е роден на 2 август 1976 г. в Шумен. Израства в семейство на музиканти и съвсем естествено от малък започва да проявява своите заложби в тази сфера. От дете свири на акордеон и пиано, а впоследствие се ориентира към пеенето. Започва да се изявява по заведения и различни тържества още на 14-годишна възраст. Дълго време пее в таверни, което разпалва огромната му любов към гръцката музика. Наричат го Българския Василис Карас заради ненадминатия му глас. 

Тони от години има здраво и стабилно семейство, а синът му Фики за кратко време се превърна в истинска сензация. Стораро, само дни след 40-ия си рожден ден, разказва за своя живот - каква е равносметката от това, което е преживял и защо само истинските хора, могат да получат всичко, което заслужават. Представяме ви нашия разговор с уникалния певец Тони Стораро.

- Тони, скоро имашe рожден ден. Къде беше купонът?
- Нямаше купон. Т. е. имаше, но не по този повод. Със съпругата ми бяхме на сватба - един мой приятел женеше сина си точно на 2 август. Но не това е причината да не празнувам. Навърших 40 и спазих поверието, че на тази годишнина не се вдигат шумни пиршества. 

- Какво научи до момента от живота?
- Много неща. Но едно от най-съществените е, че ако следваш своите мечти, без да се отказваш, когато срещнеш трудности и вървиш по правилния път, най-накрая Бог те възнаграждава.

- Има ли нещо, от което се срамуваш и съжаляваш, че си направил?
- Не. Не се срамувам от нито една постъпка в живота си.

- Как се създава успешна кариера вече толкова години? Каква е цената на успеха?
- Няколко са факторите за успешна кариера. На първо място е дарбата. На второ място - постоянството. И на трето място - да не се даваш, да се бориш, нищо, че годините минават, да искаш непрекъснато да си номер едно и да работиш за това. Що се отнася до цената на успеха – за да постигна всичко, на което се радвам в момента, съм се лишавал най-много от моето семейство. И то от мен, разбира се - от присъствието ми, от вниманието и грижите ми като съпруг и баща. Сигурен съм, че не им е било лесно. Доста 

мои колеги смениха по две - три жени 

по тази причина. Но моята винаги стоеше зад мен и продължава да е така.



- Съвсем скоро се върна в родното си село, където си живял до 7-годишна възраст. Искам да си те представя. Какво дете беше?
- Не бях ученолюбив, имах ниски оценки, но пък не бях палав, бях добро дете. Никога не съм правил бели, пакости... И никога не съм бил лишаван от нищо. Изживях такова детство, каквото днешните деца не могат да изживеят, дори да искат. Играех на игри, които в момента ги няма - чисти, реални... 

- Какъв искаше да станеш?
- Още от 9-10-годишен исках да стана музикант, певец. И станах (смее се). Никога не съм искал да бъда нищо друго. 

- Започваш да пееш на 14-годишна възраст, как реагира семейството ти?
- Нормално, не са се противили, защото градът ни беше спокоен. Работех до 11-12 часа вечерта в механа близо до вкъщи, на 100-200 метра от мястото, където живеехме. Те разбираха кога свършвам работа, защото, ако не се чуваше музика, значи съм спрял да пея. Не го правех за пари. Баща ми се занимаваше с бизнес, който му носеше достатъчно добри доходи. Още от началото ми взе най-хубавата апаратура, най-хубавия клавир, за да мога да се развивам. Никой не се ражда научен. Разбира се, и тогава се намираха хора, които ми „подрязваха крилата“ и ми казваха, че „има още много хляб да изям“, докато от мен стане професионалист. Но с времето и с опита нещата се подреждат.

- Спомняш ли си първия професионален договор, който подписа. Как се почувства тогава?
- Спомням си го. В края на 1998 г. - с Ненчо Касъмов. Хем много исках да го подпиша този договор, хем се уплаших леко, защото не знаех какво ми предстои. Риск губи, риск печели - в случая спечелих.

- Спомняш ли си първия си хонорар и какво си купи с него?
- Да. Беше през 1989 г. Аз бях малък. Тогава съгражданите ни от турски произход се изселваха в Турция и вече не им трябваха българските пари. 

Средната заплата по това време беше 160 лв. 

а аз взех толкова пари бакшиш от една сватба. С тях си купих колело, балканче, и някакви други по-дребни неща. 

- Най-големият бакшиш, който си получавал?
- Беше много по-голям от този от сватбата, но не искам да го казвам. Получих го на едно частно парти по време на т. нар. мутренски времена.



- Вече много години имаш здраво и стабилно семейство. Каква е тайната?
- Разбирателството. Че се търпим един-друг. Друга тайна няма.

- Имало ли е периоди, когато със съпругата ти сте били пред раздяла?
- Имало е, да. Преживели сме и трудни периоди.

- Кое е най-грозното нещо, което си прочел за себе си?
- Много неща съм чел за себе си през годините. И то такива, които не са били реални. Просто лъжи, а всички лъжи са грозни за мен. 

- Разкажи ми за приятелствата във поп фолка. Софи Маринова, Азис, Преслава... Близки сте от години и се разбирате. Може ли да има истинско приятелство обаче? 
- Това с приятелството е сложна работа. Ние може да се разбираме добре, аз с всички мои колеги се разбирам добре, те винаги могат да разчитат на мен, както и аз на тях, но не всяко приятелство е истинско. С Азис сме били приятели в най-трудните ни моменти. Като бяхме по-млади и двамата живеехме заедно в Несебър, децата се катереха по дърветата да проверят дали сме любовници (смее се). 

- Преди време излезе клюката, че Софи Маринова е била бременна от теб? 
- От мен ли? Първо, тя е щастливо сгодена. Второ, такива въпроси мисля, че са излишни при приятелство като нашето, което имаме с години. Най-доброто нещо в живота е да не намесваме секса в приятелството – още един от житейските уроци, за които ме питаше.

- Синът ти Фики се превърна във поп фолксензация последните години. Предполагаше ли, че ще стане така?
- Знаех го, да. 

Превърна се в сензация, защото е 3 в 1 

– талант/глас, визия и характер.

- Кое негово качество харесваш и кое смяташ, че трябва да промени?
- Харесвам това, че е много възпитан и уважава семейството си. Като черта на характера не бих казал, че не харесвам нещо в него. Но неодобрявам, че от време навреме запалва по някоя пурета.

- Четох някъде, че си бил Фики, защото ти е казал, че е по-известен от теб. Удрял ли си го някога?
- Не знам дали го е казвал, според мен - не е. Но ако го мисли – ок. Не се е случвало подобно нещо, а и живеем в демократични времена - всеки може да говори, каквото си иска. 

Само един път съм удрял Фики - когато беше на 14 години и го хванах да пуши цигари. Това беше първият и последният път, повече не съм му посягал.


- Появи се информация, че твоята дискова херния пак те измъчва. Ще ни разкажеш ли за това?
- При мен се е превърнала в хронично заболяване, хваща ме от време на време и няма отърване.

- Как реагира съпругата ти Валя на хилядите клюки, че си спал с колежки и фенки? Плакала ли е някога по този повод?
- В самото начало, през 2000 г. – да, имахме проблеми от такова естество. Но сега вече не. Не плаче от подобни „новини”, защото не им вярва.

- Преди време имаше информация, че твоя фенка ти е одраскала колата с ключ, след като ти не си й обърнал внимание. Кое е най-лудото нещо, което са правили твои почитатели?
- Това е истина. Беше си написала името на капака на колата ми с камък. Такива като нея има много. Идвали са до вкъщи, чукали са на вратата, носили са ми подаръци, шоколадови бонбони, предлагали са ми брак – какво ли не...

- Кажи ми как се промени попфолк слушателят в последните години. Променен ли е самият жанр? 
- Да, попфолкът е променен. Слушателят от своя страна е станал по-капризен, постоянно иска да получава още и още. В този ред на мисли ще кажа нещо, което никога не съм казвал. 

Може да звучи нескромно, но както и да се променят нещата, аз от 20 години имам своите фенове, защото Господ ми е дал най-хубавия глас и никой не може да ми го отнеме, освен самият той. 

- Имал ли си предложения да подпишеш с „Пайнер”?
- Да. Но аз съм доволен от начина, по който работя с моя продуцент и на този етап не смятам да си сменям компанията.

- Какво си пожелаваш оттук насетне?
- Само здраве.

Едно интервю на Костадин КОСТОВ



Поп фолк кралят не му е признавал, че е влюбен в него

Чувал съм слухове, че Азис дълги години е бил влюбен в мен и дори ме е молил да бъдем заедно. Лично не ми е признавал и според мен не е вярно. Това са поредните измислици, разкрива поп фолкидолът. 



Не прави скъпи клипове

Аз не правя скъпи клипове, сам съм си наложил финансова норма по отношение на бюджета им и не си харча парите за тях, защото залагам на глас и майсторско пеене. Затова съм толкова години на пазара. Иначе най-скъпите ми видеа са на дуетите с Емилия и ДесиСлава и на самостоятелната ми песен „Така ме запомни“.