САЩ излязоха с открит призив към Въздушно-космическите сили на Русия да избягват близост с бойните американски кораби и самолети. Министърът на ВВС в Съединените щати Дебора Ли Джеймс заяви на брифинг за чуждестранната преса в Ню Йорк, че руските самолети „могат и са длъжни” да действат в съответствие с нормите, предаде РИА Новости.
Тя подчерта, че американските военни пилоти на ВВС не повеждат опасни маневри над руските самолети разузнавачи. Освен това не са забелязани на ниска височина над съдовете, намиращи в международни води.
 
„Професионалните военни летци не правят маневри над самолетите разузнавачи. Те не прелитат на ниска височина над корабите, намиращи се в международни води. Русия може и трябва да прави това по-добре”, цитира РИА Новости.
 
В Пентагона нееднократно се оплакваха от „опасни и непрофесионални” прихващания на самолети на ВВС на САЩ от руски професионални пилоти. През април руски Су-27 направи „бочка” близо да американски самолет над Балтийско море, като много уплаши американските военни.
 
През този месец в рамките на два дни два самолета на руските военно-въздушни сили, а по-късно Су-24 и вертолет Ка-27 прелетели над американски изтребител. Един от инцидентите бил заснет на видео.
 
Превод и редакция: БЛИЦ