Симеон Матев е синоптик и климатолог. Роден е на 19 август 1976 г. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Хидрология и климатология". Докторант към БАН, пише изследователски труд на тема "Климатични условия за изветряне на скалите". От дълги години работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас.
- Г-н Матев, какво ще е времето през оставащите две седмици от август?

- Предстои предимно слънчево време и високи температури около и над 30 градуса. В четвъртък превалявания и прегърмявания ще има над доста места, но главно в Западна и Северна България, над южните райони и по Черноморието ще има много слънчеви часове и там валежи са малко вероятни. Температурите ще се понижат с 2-3 градуса, но като цяло ще останат типично летни стойности, като максималните ще са между 28-34 градуса. В петък през по-голямата част на деня отново ще е слънчево, условия за кратък дъжд с гръмотевици ще има след пладне само над Западна България. Събота и неделя ще е слънчево времето, следобед горещо, като очакваните максимални температури са от 32 до 37 градуса. Слънчево и горещо ще е и в понеделник на другата седмица, но към края на деня над Северозападните райони, а през нощта срещу вторник и над Западна и Северна България ще се заоблачи и във вторник с усилване на вятъра ще проникне по-хладен въздух. Именно той ще обхване Западна и Централна България и на много места там ще превалява и прегърмява, температурите ще се понижат с 5 до 8 градуса. В същото време над крайните източни райони, в Югоизточна България все още ще е слънчево и горещо. В нощта срещу сряда обаче и в тези райони ще достигне хладният въздух и ще има превалявания и прегърмявания. Така в сряда времето ще е ветровито, по-хладно с максимални температури между 25 и 30 градуса. Разкъсана облачност ще има, като повече ще са облаците над североизточните райони, където може слабо да превали. След това ни очаква няколкодневен период с предимно слънчево време и температури близки до обичайните за края на август, или максимални, доближаващи трийсетте, а в най-топлите места на страната и надвишаващи 30 градуса.

- Ще захладнее ли в края на август?

- Към края на месеца може би ще имаме кратко захлаждане към 28 август и едно малко по-силно около 30-и или 31-и. Така че ни очаква едно динамично време, но все пак с периоди на доста слънце и високи температури. Ще има и това разнообразие от захлаждания около 23-и и 28-и и 30-31-и.

- Да очакваме променливо време, така ли?

- Не точно, тъй като сегашното застудяване, което отмина, ще си остане и най-същественото за месеца. Застудяванията до края на месеца, които очакваме, особено утре и в петък, ще са с почти незабележими понижения на температурите. По-съществено ще захлади във вторник и сряда другата седмица, но отново температурите ще останат високи. Не бих казал, че ще има големи колебания, които ще са стресиращи, както беше предишното застудяване, когато на места бяха измерени сутрешни температури от 6-7 градуса.

- Ще бъде ли наистина през септември по-хубаво времето за море от август?

- И сега не е лошо времето на морето и не знам защо наистина има такова схващане. Нормално е за един месец да има 2-3 дни, които не стават за плаж. Това обаче си е в реда на нещата. Средностатистически от 30 дни имаме 3-4 дни с превалявания по Черноморието, а тази година досега е имало само един такъв. От тази гледна точка дори времето по Черноморието е по-хубаво, отколкото преди. Времето по морето е чудесно и дори и водата е с необичайно напоследък висока температура за нашето крайбрежие от 27-28 градуса. Така ще остане поне до 23-и, когато очакваме захлаждането, за което говорихме. Въпреки това до края на месеца температурата на морската вода ще си остане с много приятни стойности за плажуване.

- Ще има ли все пак добри условия за ваканция на морето през септември? Ще има ли разлика с миналата година?

- Миналата година имаше много високи температури през септември. На места достигаха до 38-39 градуса. И миналата година имаше условия и тази ще има такива за море през септември. Като цяло все още може да се говори само за предварителни очаквания, защото все още сме 15 август и конкретна прогноза за септември е твърде рано да се направи. Предварителната прогноза за септември показва, че температурите ще са около и малко над нормата, а валежите близки до нормата. За съжаление септември е твърде далеч, за да се каже конкретно кои дни ще са хубави и кои по-лоши. Традиционно обаче има захлаждане около 5-и 6-и септември, както и около 15-и. Това обаче са средноклиматични процеси и е възможно тази година да ги няма. И ние не знаем кои дни ще стават за плаж. Септември е хубав месец за плажуване, защото температурите все още са доста високи, морската вода и тя е топла. Обикновено имаме около 15-20 слънчеви дни. Всичко това предполага, че който има възможност, ще е добре да не изпуска септември като месец за почивка. Въпреки че денят намалява и времето за плаж е по-кратко, хората са също силно намалели и натоварването на самата крайбрежна ивица е по-малко. По-чисто е и нерядко има спокойни дни без вълнение. Тази година септември ще предложи хубави дни за почивка.

Интервю на Деяна Павлова, в. България днес