Три фирми извършват проучване за добив на злато по цялата територия на община Минерални бани. Проучванията се правят по концесия, сключена с Министерството на икономиката. Това е потвърдил пред „Хасковска Марица” кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.
По негово мнение това е един вид допроучване, тъй като преди нас такова са направили траките, римляните, византийците и османлиите, които са добивали злато в района.

Площта, която се проучва за залежи от благородния метал, е разделена между три фирми - „Мундоро Майнинг Корпорейшън”, „Горубсо” - Кърджали и канадската „Дънди Прешъс Металс”.
Самото проучване се провежда на три етапа. Най-напред за изследване се вземат само камъни от повърхността. При втория етап се правят канавки, а при третия - геоложки сондажни проучвания. В момента върви третият етап.

Първите две проучвания са показали изключително добри резултати. Оказва се, че община Минерални бани лежи върху тонове злато. От друга страна реките Величка /Улудере/ и Узундере /Дългата река/ са изключително добри за промиване на златото.
Проучвателните дейности ще продължат до 2018 г. Към момента резултатите са сериозно обнадеждаващи. Вероятност за започване на добив на злато има към 2020 г.  

Фирмите, които проучват района на Минерални бани, ни оказват помощ, коментира Мюмюн Искендер. Той обясни, че скоро ще бъде прерязана лентата на обновената здравна служба в курортното селище. Ремонтът й струвал около 250 хил. лв., като 180 хил. лв. са предоставени от „Мундоро Майнинг Корпорейшън”.

Фирма „Горубсо” - Кърджали също няколко години подред е оказвала помощ с над 500 хил. лв. за подобряване на инфраструктурата на общината. „Горубсо” дори в момента извършва добив на злато.
Но частта, която работят, вече е на изчерпване и до няколко години ще приключи, тъй като по нея се работи от 35 години насам, каза кметът на Минерални бани. Затова се налагало се правят тези проучвания и да се разработят нови площи, обобщи Мюмюн Искендер.