Руските свръхзвукови стратегически бомбардировачи Ту-22М3, излитайки от авиобаза в Иран, са нанесли удари по обекти на групировките „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, предават RT и Интерфакс. В комбинирания групов авиационен удар са участвали и фронтови бомбардировачи Су-34 от базата в Хмеймим, допълва тв канал "Звезда".
Както БЛИЦ информира по рано днес, освен пребазирането на авиация с далечен обсег в Иран, са започнали и големи учения на Каспийската флотилия, като руското военно министерство вече е изпратило запитване до Иран и Ирак за използване на въздушното пространство на двете държави за прелитане на крилати ракети. Руската военна телевизия качи и видео, което е заснето от камера на  Су-34 и показва как стратегическите бомбардировачи Ту-22М3 нанасят удара.

„На 16 август далечните бомбардировачи и фронтовите бомбардировачи Су-34, излитайки с пълен бомбен товар от летището „Хамадан“, на което са базирани, нанесоха групов авиационен удар по обекти на терористическите групировки „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ в провинциите Алепо, Дейр ез-Зор и Идлиб“, гласи съобщението на отбранителното ведомство.

В резултат на ударите за поразени пет крупни склада с въоръжение, боеприпаси и възпалителни материали, лагери за подготовка на екстремистите в районите около Серакаб, Ел Баб, Алепо и Дейр ез-Зор, три пункта за управление в районите Джафра и Дейз ез-Зор, а също така е унищожено значително количество терористи.

Прикритието на бомбардировачите е осъществено от самолети Су-30М и Су-35С, базирани на авиобазата „Хмеймим“ в Сирия.

Всички руски самолети след успешното изпълнение на бойните задачи са се върнали в базите си.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ВОЙНАТА В СИРИЯ