Пребиха ме за 200 процента лихва. Това разкри попът на врачанското село Баница Кирил Велинов в навечерието на един от най-големите християнски празници. И тази година 34-годишният свещеник е в Черепишкия манастир за Голяма Богородица, който носи името „Успение Богородично“.
Ден преди да получи благословията на врачанския владика Калиник, заедно с миряните, които идват да се помолят в светата обител, попът, който се сдоби със скандална слава, реши да изповяда какво се е случило с него на 30 юли. Той подчерта, че го прави по време на пост и смирение и всичко, което казва, е истина, пише kmeta.bg.

Било към 17,30 часа. Отецът чакал автобус за Враца в центъра на селото, когато до него спряла кола. От нея излезли двама яки мъжаги. С юмруци го натоварили в автомобила и го закарали в гробищата. Там го съблекли гол и го смлели от бой. Удряли го и го ритали предимно в лицето, главата и гърба. През цялото време крещели, че пердахът е, защото дължи лихва на единия от бабаитите. После грабнали куфара му и го зарязали сред гробовете. „Не ме е срам да призная, прибрах се пеша само по слипове“, разкрива препатилият отец.

Като видели в какво състояние е баща им, децата му се обадили на Бърза помощ. Когато линейката го закарала в Спешния център на Враца, медиците уведомили полицията, но отказали да го прегледат, защото не бил осигурен. Наложило се един от разследващите да ги убеди, че е нужно попът да бъде диагностициран. А на следващия ден той си извадил и съдебно медицинско. Намерил и 1164 лева, за да плати здравните си осигуровки за пет години.

Отец Кирил твърди, че действително е взел 600 лева само по устна договорка от единия през януари. Той се казва Данаил и двамата били в добри отношения. Дори докато служел в Баница му дал да ползва църковен имот – да коси тревата в двора на местната църква. Но като взел парите, попът заминал за Гърция. Там в старостилния манастир „Телгинитрия“ служел в неделни и празнични дни. Припечелвал и като охранител на обителта, в която имало 120 монахини и 40 свещеника.

С кредитора, който давал зор да му върне парите, често говорил по телефона и му обещавал, че ще се издължи, когато се върне в България. Това се случило половин година по-късно. Но Данаил поискал и 1200 лева лихва, която отецът не можел да плати. Така се стигнало до наказателната акция. Попът твърди още, че не е познавал втория бияч. По-късно разбрал, че се казва Данчо и живее в Баница. По думите му, когато го отвлекли,ограбили и пребили, двамата изглеждали пияни.

Сега те са на свобода и срещу тях все още не е повдигнато обвинение, защото разследването не е приключило. А попът вече е успял да презавери билетите за Кипър, за където смята да лети с децата си. Там го чака заплата от 1200 евро. Не се отказва също така да служи на Бога зад граница. От есента на 2014 година той има запрещение да служи във Врачанско. Това се случи, след като миряни от селото го обвиниха, че събрал по 22,50 лева за поклонническа екскурзия до Кръстова гора, но тя се провалила, а той изчезнал с парите.

Тогава той бе обявен за издирване, но се появи и каза, че е бил на лекции в във великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, където вече е студент последен курс по специалност, свързана със социалните дейности. Обеща да се издължи и удържа на думата си. По-късно стана ясно, че досъдебното производство срещу него е прекратено, но Епархийският съвет във Враца все още не е отменил епитемията и не му е дал разрешение да служи.

По думите на отеца, кошмарът го сполетял в момент, в който се готвел да емигрира с трите си деца в Кипър. Във въпросния ден той всъщност се отправил за столицата. В куфара му имало купища негови и на децата му документи, които трябвало да внесе във външното ни министерство, за да получи апостил. Там били паспортите им, свидетелство за съдимост, отпусни от училището в Баница на децата му, които са на 10, 12 и 14 години, кръщелните им, актовете за раждане и билети за Лимасол за 20 август.
За тях платил 900 евро, а парите изкарал, след като ушил четири чифта попски одежди. Тях той продал за 2500 лева на адвокат, който е църковен дарител. В куфара имало и малко пари. Но две седмици след инцидента полицаите намерили само молитвите, чехлите и руския му колан с нашия герб, които били част от багажа му. Онзи ден от разследването му се обадили, че са открили още улики и вещи .Попът обаче не знае дали сред тях има документи. А те са му най- важни, защото пречат на плана му да емигрира. От полицията отказват да му издадат нова лична карта, тъй като се надяват да намерят откраднатата.

Без нея той не може да изтегли парите, които му превели от фирмата в Кипър, с която вече имал трудов договор. Всъщност и договорът бил в куфара, както и договорът му за наем и три проекта за сглобяеми сгради на фирмата, която го е наела за работа. Попът останал и без телефон. Сега няма никакви пари, не може да си оправи дори разбитите четири зъба от нападателите му.