Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката на Германия Ангела Меркел обмисля предложение за забрана на бурката, предаде БТА, цитирайки ДПА. "ХДС смята, че цялостното було пречи на интеграцията и затова го отхвърляме", каза генералният секретар на партия Петер Таубер.
Вътрешните министри на провинции от ХДС ще заседават тази седмица, за да изготвят предложения за забрана на носенето на бурка на публични места. Подобни мерки вече са взети във Франция и Белгия, както и от местни власти в други европейски страни. Вътрешният министър Томас де Мезиер обаче не е съгласен с пълна забрана на бурката. Таубер направи съобщението след заседание на изпълнителното ръководство на ХДС, първото след като Меркел се върна от годишния си отпуск в Германия и Италия.

Откакто тя излезе във ваканция преди три седмици, в германското общество се засилиха страховете, че потенциални терористи се намират сред множеството бежанци, които влязоха в Германия миналата година. Нарасналото безпокойство е предизвикано от две нападения миналия месец в южните германски градове Ансбах и Вюрцбург, които бяха свързани с групировката "Ислямска държава".

Нападенията накараха Де Мезиер да предложи пакет от нови мерки за сигурност. Обаче с наближаването на избори в две провинции през септември, провинциалните вътрешни министри от ХДС подготвят свои предложения за по-твърди мерки за гарантиране на обществения ред. Освен забрана на бурката министрите от ХДС подкрепят колегата си от Бавария Йоахим Херман да се сложи край на двойното гражданство. Таубер обаче каза, че националното изпълнително ръководство на ХДС е отхвърлило промяна на сегашните правила за двойно гражданство, което се дава само в ограничен брой случаи.